Ilčić kritizirao proračun i neispunjena predizborna obećanja o manjim cijenama vrtića

| 20.12.2017. u 12:23h | Objavljeno u Aktualno

- Svi gospodarski i društveni pokazatelji govore da je za svaki razvoj neke lokalne zajednice ključan ljudski potencijal - rekao je Ladislav Ilčić, predsjednik stranke Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku, na tiskovnoj konferenciji u srijedu, 20. prosinca, na kojoj je ukazao na velik nedostatak Proračuna grada Varaždina za 2018.g.

- Dok brojne lokalne zajednice u Hrvatskoj donose nove, značajne i brze poteze za poboljšanje demografske situacije, grad Varaždin nije učinio niti jedan novi korak - rekao je Ilčić, navodeći kako su cijene dječjih vrtića u Varaždinu i dalje najviše u Hrvatskoj.

Dodaje kako su mjere kojima neke lokalne zajednice uspješno zadržavaju i privlače mlade zaposlene obitelji, poput gradskog dječjeg doplatka ili subvencije školske prehrane, za grad Varaždin su još uvijek znanstvena fantastika.

- Gradske vlasti očito još nisu shvatile da je najunosnije ulaganje u čovjeka, u obitelj, da je to najbolji zalog razvoja društva - navodi Ilčić.

Ujedno je podsjetio i da je broj rođene djece u Varaždinu pao za 25 posto u protekle četiri godine. Godišnje u Varaždinu umire gotovo dvostruko više ljudi nego se rađa djece. Mlade obitelji ne samo da iseljavaju u inozemstvo već i u susjedne općine i tamo pune proračun.

Naveo je kako su, osim gradonačelnika Ivana Čehoka, sve stranke koje danas čine vladajuću većinu u Gradskom vijeću tijekom predizborne kampanje glasno, kroz jumbo plakate i ostale promotivne materijale, obećavale niže cijene dječjih vrtića.

- Sada, kada su oni mogli tu mjeru postaviti kao preduvjet svojoj podršci proračunu, ne samo da to nisu učinili, već nisu rekli niti riječ o tome - upozorio je Ilčić, te dodao kako je to još jedan pokazatelj biračima, u ovom slučaju roditeljima, da političarima vjeruju samo kada iza njihovih riječi stoje djela kojima su u svojem osobnom i javnom životu pokazali da su te riječi izraz čvrstog uvjerenja i stava a ne tek prazna populistička obećanja.

Iako je kritizirao Grad Varaždin, ipak je naveo i pozitivne primjere, odnosno to da je Grad Varaždin nastavio s dva važna projekta koja su osmislili i predložili stranka Hrast, odnosno Ilčić za vrijeme prošlog mandata u Gradskom vijeću. Radi se o besplatnim udžbenicima za osnovnoškolce i dječje božićnice.

Označeno u