Iako ima uvjete, varaždinska bolnica još uvijek čeka inovativne lijekove Foto: Krešimir Đurić

Iako ima uvjete, varaždinska bolnica još uvijek čeka inovativne lijekove

| 21.5.2018. u 16:45h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- HZZO je zaprimio zahtjeve općih bolnica o izmjeni i dopuni Osnove liste kako bi se onkološki pacijenti inovativnim lijekovima mogli liječiti i u općim bolnicama. Zahtjevi su trenutno u postupku razmatranja od strane Povjerenstva za lijekove HZZO te za sada nemamo više informacija dok je postupak u tijeku - odgovorili su nam iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na pitanje jesu li već donijeli odluku o izmjeni smjernice KL na listi lijekova kojom se primjena nekoliko inovativnih lijekova za liječenje zloćudnih bolesti dopušta samo u visoko specijaliziranim zdravstvenim ustanovama (klinikama).

Ovom smjernicom, podsjetimo, onkološkim pacijentima u Općoj bolnici Varaždin i drugim općim bolnicama, na teret obveznog zdravstvenog osiguranja nije dostupan, primjerice, lijek pembrolizumab koji se koristi u liječenju metastatskog karcinoma pluća, što znači da na liječenje tim lijekom pacijenti iz naše županije moraju odlaziti u Zagreb.

Takva je odluka izazvala ogorčenje u brojnim bolnicama i među pacijentima, stoga je o njoj bilo riječi i na prošlotjednoj konferenciji za medije održanoj u Zagrebu u povodu predstavljanja aktivnosti u izradi Nacionalnog plana borbe protiv raka (NPPR).

- Činjenica da će bolesnik možda morati ići u klinički centar udaljen 50 ili 100 kilometara ne znači smanjenje dostupnosti usluge. Riječ je o kvaliteti usluge. Biste li otišli u najbližu bolnicu samo zato što je udaljena koji kilometar ili biste otišli 100 km dalje kako bi dobili uslugu na primjerenoj razini - istaknuo je prof.dr.sc. Stjepko Pleština, zamjenik predsjednika Povjerenstva za izradu NPPR-a, predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, ali i predsjednik Povjerenstva za lijekove HZZO-a.

Sve o ovoj temi doznajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u