I osnovnoškolci u Beletincu odsad razvrstavaju otpad

Varaždinske vijesti | 29.11.2017. u 17:54h | Objavljeno u Aktualno

Zahvaljujući tvrtci Čistoća d.o.o. Varaždin, koja od 2002. godine kao davatelj javne usluge obavlja poslove prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području Općine Sveti Ilija, učenici Osnovne škole Beletinec ubuduće će također razvrstavati otpad u školi.

Kako se u domaćinstvima u Općini Sveti Ilija već provodi primarna selekcija na mjestu nastanka otpada, djeca znaju da u plavu vreću idu papir i karton, u žutu plastična ambalaža, tetrapak i metalna ambalaža, a u crnu ostali otpad.

Uz predstavnike Čistoće koji su u školu dostavili kutije sa vrećama za primarnu selekciju i letke s uputama kako razvrstavati otpad, novošću o brizi za okoliš u Osnovnoj školi Beletinec učenike su upoznali ravnateljica škole Nataša Fadiga i načelnik Općine Marin Bosilj koji je pri tome učenike podsjetio da žive u prekrasnom okolišu kojeg treba voljeti, ali i čuvati.

cistoca beletinec 4

- Na ovim letcima prikazano je kako treba selektirati otpad i velika većina naših mještana toga se pridržava. To pokazuje i statistika, a u toj smo selekciji najuspješniji među sredinama na području Varaždinske županije u kojima Čistoća obavlja javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada. Što se tiče primarne selekcije, vi možete biti edukatori i pokazati svojim roditeljima, bakama, djedovima te ukazivati na pravilnosti i pogreške, odnosno koja vrsta otpada ide u koju boju vreće ili kante. Kad dostignemo razinu da u kanti za komunalni otpad, a to je ona crna, nemamo uopće otpad nego smo selektirali sav papir, plastiku, metal, tekstil i staklo, te uskoro i bio otpad u kompostišta, dostići ćemo razinu na kojoj je Europa bila prije 15-20 godina. To nam je u konačnici cilj. Vjerujem da ćete vi to raditi gotovo savršeno jer nam je cilj da u budućnosti u ovako lijepom i zdravom okolišu živimo i dalje kako smo živjeli do sada - poručio je djeci načelnik Bosilj.

Osnovna škola Beletinec, koju u sedam razrednih odjeljenja pohađaju 62 učenika, sada je na popisu više desetaka škola, vrtića i drugih javnih institucija u kojima je tvrtka Čistoća omogućila razvrstavanje otpada.

cistoca beletinec 2

cistoca beletinec 3

Označeno u