HZZO tvrdi da je OBV fakturirano 1.284.172,02 kn više od stvarne nabavne cijene pojedinih lijekova

Napisao/la: -

Općoj bolnici Varaždin izrečena je pismena opomena zbog povreda ugovorenih obveza bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite. Utvrdio ih je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji je proveo redovnu kontrolu poslovanja i izvršavanja ugovornih obveza u rujnu prošle godine, dok je izvješće napisano krajem prošle godine.

Među zahtjevima za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti HZZO navodi da je OBV obvezna u potpunosti se pridržavati svih zakonskih propisa kod obračuna i isplate plaća. Naime, uvidom u dokumentaciju, utvrđene su neke nepravilnosti. Primjerice, ravnatelju, zamjeniku ravnatelja i pomoćniku ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite plaća se obračunava i isplaćuje na temelju dodataka na plaću od 11 posto, što „nije u skladu s odredbama članka 55. Kolektivnog ugovora, kojim je određeno da se povećanje dodataka ne primjenjuje na radnike koji su ostvarili pravo na dodatak iz članka 57. ili dodatak iz članka 58“.

- Prema odredbama Kolektivnog ugovora i zaključcima Zajedničkog povjerenstva za tumačenje KU, ravnateljima, zamjenicima i pomoćnicima ravnatelja državnih i županijskih zdravstvenih ustanova, koji ostvaruju pravo na dodatak zbog iznimne odgovornosti za život i zdravlje ljudi u visini 12 posto, odnosno 4 posto, pripada dodatak za posebne uvjete rada u visini 7 posto na osnovnu plaću, ukazuju u HZZO-u te traže da se s preplaćenim iznosima plaća postupi u skladu s odredbama čl. 107. i 109. Zakona o radu, a o učinjenom ih izvijesti u roku od 90 dana ili će se postupiti sukladno čl. 152. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

                         Više čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.