HUBOL: Kod odabira članova upravnih vijeća i ravnatelja treba definirati nedvosmislene kriterije Foto: VV arhiva / ilustracija

HUBOL: Kod odabira članova upravnih vijeća i ravnatelja treba definirati nedvosmislene kriterije

I.D./Varaždinske vijesti | 14.3.2017. u 11:21h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) priopćenjem se osvrnula na trenutna zbivanja u zdravstvenom sustavu.

- HUBOL s osobitom pozornošću promatra trenutna zbivanja u zdravstvenom sustavu, koji se zbog očitog nedostatka liječnika nalazi pred prijetećim urušajem. Umjesto da se sav rukovodeći kadar koncentrira zadržavanje liječnika i osigura održiv zdravstveni sustav, ponovno se u fokus javnosti stavlja kadroviranje u zdravstvenom sustavu - ističu iz HUBOL-a.

Navode kako javnost još uvijek ne zna pravu pozadinu posljednjih smjena u zdravstvu, jer dokumentacija nije dostavljena javnosti, ali je zadnjih dana javnost uspješno zagušena perifernim zdravstvenim temama.

- Iz vidokruga nestaje i jasan uzrok nestabilnosti javnog zdravstvenog sustava koji se krije u politički dodijeljenim limitima od strane HZZO-a, čime se, proizvoljno i politički podobno, direktno i/ili indirektno determiniraju (ne)uspješni ravnatelji - kažu iz HUBOL-a i izražavaju zabrinutost jer se, napominju, u odabiru članova upravnih vijeća i ravnatelja ne vodi nedvosmislenim kriterijima, dok zakonske nedorečenosti otvaraju mogućnost političkih preferencija i osobnih poznanstava u budućnosti.

Također navode kako, u svrhu objektiviziranja stručnosti, zakonskog poslovanja i smanjivanja političkog utjecaja, predlažu izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima će se definirati uvjeti i kriteriji za članove upravnih vijeća i ravnatelje zdravstvenih ustanova.

- Predlažemo da svi članovi upravnog vijeća i ravnatelji moraju imati završen dodiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani diplomski sveučilišni studij zdravstvenog, ekonomskog ili pravnog usmjerenja, te najmanje pet godina radnog iskustva u zdravstvenom sustavu ili s pravnim subjektima, direktno ili indirektno uključenih u zdravstveni sustav. Kandidati moraju podnijeti dokaz o poznavanju Zakona o radu, Zakona o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju te Ustavu Republike Hrvatske, te potvrdu o nekažnjavanju ne stariju od 3 mjeseca, koju moraju dostavljati svake godine. Kandidati za ravnatelja moraju podnijeti plan i program rada i razvoja ustanove za period na koji se biraju - predlažu iz HUBOL-a.

Stoga iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika od nadležnih institucija traže da po hitnom postupku provjere podatke puštene u javnost i, sukladno zaključcima provedene istrage, postupe prema zakonskim propisima kako interesi zdravstvenih djelatnika i pacijenata ni na koji način ne bi bili ugroženi.