Hrvoje Petrić: Vizija budućeg upravljanja i financijskih planova sažeta je u jednu A4 stranicu

VV | 6.7.2022. u 10:13h | Objavljeno u Aktualno

Uoči sjednice Gradskog vijeća zakazane ovog petka, 8. srpnja, svoje nezadovoljstvo održavanjem kao i nezadovoljstvo činjenicom da se prema svemu sudeći neće odgoditi, izrazio je član platforme Budimo grad, Hrvoje Petrić, a njegovu objavu za medije prenosimo u cijelosti:

"Sjednica Gradskog vijeća sazvana je za 8. srpnja. Dokumentacija je vijećnicima i javnosti, većim dijelom stavljena na raspolaganje tek tjedan dana prije toga. Ne želim ulaziti u diskusije s Gradonačelnikom koji danas radi ono što mu je smetalo prije dvije godine, niti s bivšim gradonačelnikom, kojem danas smeta ono što je radio prije dvije godine. Ni tada, ni danas, to nije korektno ni prema vijećnicima niti prema javnosti. Preko tisuću stranica materijala nije moguće kvalitetno proučiti u tjedan dana. Predložio sam odgodu sjednice, no izgleda da Predsjednica GV smatra da je normalno i uobičajeno da se ovakve odluke s ovakvim materijalima donose uz pripremu od šest dana.

Na dnevnom redu je ponovo prijedlog da se „Parkovima“ pripoje „Vartop“ i „Aquacity“ čime ćemo jedno društvo na granici profitabilnosti opteretiti sa dva nerentabilna. Vizija budućeg upravljanja i financijskih planova sažeta je u jednu A4 stranicu općenitih fraza. Nema konkretnih planova organizacije poslovanja nakon pripajanja, nema plana raspodjele radnika, nema plana zbrinjavanja viška radnika, nema izračuna financijskih benefita. Ako ova vlast želi pokazati da odgovorno pristupa donošenju odluka i upravljanju, ova odluka u najmanju ruku zaslužuje da bude popraćena poslovnom i financijskom analizom učinaka pripajanja. Toga jednostavno nema.

Ono čega ima jesu 1,4 milijuna kuna koje je Grad u proteklih 18 mjeseci isplatio na račun Aquacity d.o.o. To su poklonjeni novci da se izbjegne stečaj. Stečaj koji je posljedica lošeg upravljanja i rasipanja. Zašto je potrebno da Grad financira tržišno natjecanje jednog javnog subjekta, nije mi jasno. Ako postoji interes, neka se raspiše bilo koncesija, bilo dugoročni zakup objekta. Ako interesa nema, onda ga jednostavno nema i to treba prihvatiti kao činjenicu, a ne uzalud i uludo rasipati javni novac. Ne postavljaju se ni pitanja oko milijunskih gubitaka Aquacity d.o.o. u proteklim godinama. Odgovornost ne stanuje u Vijećnici.

Od brojnih izmjena i dopuna urbanističkih planova, izdvojio bih izmjenu GUP-a kojom se najjasnije u privilegiran položaj stavlja jedan jedini investitor. Tako će se na parceli južno od Hotela „Turist“ umjesto dosadašnjih pet katova, MARLEX-INVESTU omogućiti da izgradi novo deseterokatno „čudovište“. Takvo pravo ne daje se nijednom drugom vlasniku nekretnina na tom području, već samo MARLEX-u. Upravo to, pojedinačno pogodovanje i točkasta izmjena GUP-a, protivno savjetima stručnjaka zaposlenih u Gradu, ono je protiv čega se svi građani bune. Ako jednom investitoru dajemo da gradi kako želi, tada nam ne treba GUP, već ćemo jednostavno gledati tko ima više novaca i njemu će se popuštati, a u Varaždinu će nicati nove nakazne građevine, koje će iskakati iz okolnog gradskog tkiva. Izgleda da ranije katastrofe s VAMA-om, VTC-om i Grabanicama nisu dovoljna opomena. Prometna studija koja je napravljena mjeri postojeći promet, bez svih novih stanova i poslovnih prostora koji će se izgraditi. Ako ste imali problema u prometu s uključivanjem u Zagrebačku iz Ulice Tina Ujevića, imat ćete još više.

Kao sol na ranu, u tekstu se odustalo i od uvjetovanja stepenaste izgradnje od 50% i 25% širine donjih etaža, već se navodi tek „stupnjevani volumen da se očuvaju vizure“. Prema svemu sudeći, kraj „Turista“ nas čeka novi VTC, Nevenu Bosilju na dušu.

Tek kratka opaska da se na dnevnom redu nalazi i skidanje statusa javnog dobra s nekoliko parcela koje su već prodane. Neke još 2018. godine Marijanu Raušu, neke „integralnom nagodbom“ T&H Investu. Zemlja koja je javno dobro ne može se ni prodavati ni mijenjati. Ona je van prometa dok je u statusu javnog dobra. Takvi ugovori su vrlo vjerojatno ništetni, ali to gradsku upravu očito nije jako brinulo kad je potpisivala ugovore.

Na žalost, zbog kasnoga sazivanja sjednice i prije dogovorenih rasporeda odmora, ja joj neću moći prisustvovati. Ali, vjerujem kako su ruke za donošenje ovakvih sramotnih odluka već davno skupljene."