Hrvatske vode predstavile dokumentaciju za projekt zaštite od poplava na slivu Plitvice Foto: VV arhiva/ilustracija

Hrvatske vode predstavile dokumentaciju za projekt zaštite od poplava na slivu Plitvice

Varaždinske vijesti | 10.5.2018. u 09:40h | Objavljeno u Aktualno

Općina Martijanec bila je u utorak, 8. svibnja, domaćin prezentacije Studijske dokumentacije za pripremu projekata zaštite od poplava na slivu Plitvice, čija je izrada započela 2016. godine.

Ovim će se uređenjem sliva Plitvice od poplave štititi 12 gradova i općina uz njezin tok. Najugroženija područja su Vidovec, južni dio Grada Varaždina, poslovne zone Kneginec i Jalžabet, općine Trnovec i Martijanec do Velikog Bukovca.

Goste je predstavio načelnik općine Martijanec Dražen Levak, a studijsku su dokumentaciju predstavili stručnjaci iz Hrvatskih voda, koje vode projekt. Danijel Bunić je tako pojasnio da projekt u konačnici sadrži dvije retencije, Maruševec i Varaždin, te nasip na području općine Mali Bukovec. Vrijednost investicije iznosi 62 milijuna kuna od čega će se 85 posto financirati novcem europskih fondova, dok će 15 posto stići s nacionalne razine.

Jedinice lokalne samouprave u projektu sudjeluju kroz koordinaciju, potporu i izdavanje dozvola, a za njih nema izravnih troškova. Kako je istaknuto, za daljnju realizaciju projekta potrebna je izmjena prostornih planova na područjima gdje će se graditi retencija i nasip, o čemu su iz Hrvatskih voda već kontaktirali predstavnike Varaždinske županije koja će izmijeniti svoj prostorni plan, nakon čega će se ostale JLS uskladiti s novim županijskim planom.

Na prezentaciji su, uz načelnike općina u slivu Plitvice, sudjelovali i HDZ-ovi saborski zastupnici Josip Križanić i Anđelko Stričak. Anđelko Stričak je uz pohvalu projektu spomenuo ideju širih nasipa kojima bi mogli prolaziti pješaci i biciklisti, kako bi oni imali i drugu korisnu svrhu, osim zaštite od poplava.

martijanec_plitvica_1.JPG

martijanec_plitvica_3.JPG

martijanec_plitvica.JPG

Označeno u