Hrvatska dobila prvi "Registar volontera" na inicijativu Mladeži HDZ-a Varaždinske županije

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Na inicijativu Mladeži HDZ-a, koju je u Skupštini Varaždinske županije još u travnju predstavio njen član, Alen Trglačnik, Varaždinska županija prva je u Hrvatskoj dobila Registar volontera koji je u srijedu predstavljen u Varaždinu. Radi se o bazi podataka koja na jednom mjestu objedinjava podatke o ukupnom broju volontera i područjima u kojem su zainteresirani volontirati te čini dostupnim podatke glede razine znanja, vještina, interesa, obrazovanja, statusa na tržištu rada odnosno uspostavljen je transparentni sustav, prvi takav u Republici Hrvatskoj.

Zadovoljan što je u relativno kratkom vremenu inicijativa izrasla u Registar volontera je Trglačnik koji je samu inicijativu predstavio krajem ožujka ove godine na zajedničkoj konferenciji za novinare sa saborskim zastupnikom Anđelkom Stričakom dok je već početkom travnja ona i službeno pokrenuta na sjednici Županijske skupštine.

– Sretan sam što je inicijativa Mladeži HDZ-a za donošenjem Registra volontera uspjela i nadam se da će taj registar utjecati na rast volontiranja. Pozivam sve da se aktiviramo u bilo kojem području volontiranja i da budemo dio tog registra – izjavio je Trglačnik uputivši zahvale cijelom timu županijskog HDZ-a koji je stao iza njihove inicijative.

Veliku potporu realizaciji ovog projekta dala je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo i članica Županijskog odbora HDZ-a Lovorka Horvat koja i sama ima bogato iskustvo u volontiranju.

– Obzirom da sam i sama volontirala u dalekoj Africi, točnije Ruandi, bila sam oduševljena inicijativom te sam odmah prionula poslu i tražila model po kojem bi se mogao ustrojiti Registar volontera. Na tragu toga otkrila sam da je najbliži našoj ideji i ujedno i najprihvatljiviji irski model registra koji je i bio predložen od strane mladeži HDZ-a te smo isti u suradnji sa Crvenim križem Varaždinske županije i preveli i tako je sve počelo – pojasnila je Horvat.

Kao osnovni cilj istaknula je napore da volontiranje, kao oblik korisnog rada, postane prepoznatljivo i javno dostupno svim potencijalnim volonterima, te da se što više sugrađana uključi sa zajedničkom svrhom, a to je pomaganje drugima kao oblik pomaganja sebi.

– U doglednoj budućnosti cilj nam je da Varaždinska županija postane regionalni centar volontera odnosno da se tek ustrojeni Registar poveže i s drugim zemljama što bi omogućilo razmjenu iskustva i ojačalo međunarodnu suradnju kao i da se volontiranje prizna kao prednost pri zapošljavanju i ide u radni staž – zaključila je Horvat.

Zadovoljan što je ova inicijativa izašla iz redova Mladeži HDZ-a je i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

– Sretan sam da je inicijativa prepoznata i realizirana. Ovo je dokaz da mladi imaju puno toga za reći i pokazati, samo im treba dati šansu. Pozivam i ostale mlade članove stranke neka hrabro istupe sa svojim idejama i inicijativama jer će u starijim stranačkim kolegama uvijek imati podršku. Ponosan samo i zbog toga što prvi u Republici Hrvatskoj imamo takvu bazu podataka – zaključio je Stričak.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.