HRT platio 160.000 kuna za usluge istraživačkog novinarstva za - show The Voice!?

V.V./HND | 17.9.2017. u 11:45h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Na Hrvatskoj radio televiziji (HRT) najviše se isplati honorarno baviti novinarstvom sportskim novinarima, a zatim istraživačkim novinarstvom koje je vrlo cijenjeno u emisijama - Zabavnog programa HTV-a, otkriva  Hrvatsko novinarsko društvo na svojim je stranicama, gdje donosi nevjerojatne podatke o honorarima novinara na HRT-u.

Prema podacima kojima raspolažu, samo u prvoj sezoni showa „The Voice“, na temelju ugovora koji navode istraživačko novinarstvo kao djelo, honorarcima je isplaćeno preko 160.000 kuna bruto.

Istovremeno, s tek nešto više od 80.000 kuna ukupno honorirano je iste godine istraživačko novinarstvo u cijelom Informativnom medijskom servisu (IMS), koji proizvodi informativni sadržaj za sve HRT-ove programe i platforme.

Zabavni program angažira i najveći broj honorarnih suradnika koji se bave istraživačkim novinarstvom, no u većini su honorarci koji ne uspijevaju mjesečno zaraditi ni hrvatski minimalac. Većina takvih preživjela je sve smjene i nastavila raditi. Rekorder među njima potpisao je s HRT-om tijekom 2015. i 2016. više od 100 ugovora, no ostao je na mjesečnom prosjeku manjem od 2500 kuna i prve i druge godine.

Podaci su izvučeni iz godišnjeg izvještaja o radu Nadzornog odbora HRT-a, kojem je priložen pregled sklopljenih autorskih i izvođačkih ugovora za 2016. godinu, označen kao poslovna tajna. Radi se o raspolaganju javnim sredstvima, pa bi takve informacije, sukladno članku 16. stavku 3. Zakona o pravu na pristup informacijama, trebale automatski biti dostupne javnosti.

To je mišljenje povjerenica za pravo na pristup informacijama izrekla u travnju 2015. godine, kad je HRT odbijao dati podatke o bruto plaćama zaposlenih. Javni medijski servis je tada, prvi i do sada jedini put, objavio podatke o bruto plaćama stalno zaposlenih prema radnom mjestu.

Cijeli tekst pročitajte na stranicama Hrvatskog novinarskog društva.

Označeno u