Hrast zaustavio preslagivanje Vlade i imenovanje novih ministara

VV | 9.6.2017. u 16:16h | Objavljeno u Aktualno

Jasminka Buljan Culej ostaje voditeljica obrazovne reforme, tako glasi priopćenje koje je Hrast odaslao u petak, dva sata prije očekivanog izglasavanja novih ministara u Vladi RH. Do tog, međutim, nije došlo, već je sve pomaknuto za večernje sate jer su Predrag Štromar i Blaženka Divjak zatražili objašnjenja navoda u priopćenju koje donosimo u cijelosti.

-Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović podržat će nove ministre s obzirom na ispunjeno Hrastovo traženje da se reforma obrazovanja nastavi i to u smjeru u kojem ju je vodila ova Vlada, a to je smjer pluralnosti i uključenosti stručnjaka različitih svjetonazorskih i političkih opredjeljenja. Tako će prof. dr.sc. Dijana Vican ostati voditeljica stručnog povjerenstva, a dr.sc. Jasminka Buljan Culej voditeljica Ekspertne radne skupine. Potvrđeno je to jučer u večernjim satima u Banskim dvorima na sastanku vodstava HDZ-a i Hrasta. Hrast ostaje dio vladajuće većine i utjecat će na politiku Vlade, poglavito na području odgoja i obrazovanja, gdje će član Predsjedništva Hrasta mr.sc. Hrvoje Šlezak i dalje obnašati dužnost državnog tajnika - navodi se u priopćenju Hrasta te napominje da su otvoreni za „različita mišljenja“, odnosno uvjereni da se odgojno obrazovni sustav može razvijati „jedino u toj atmosferi otvorenosti i pluralnosti“.

Štromar i Divjak zasmetao je, naime, navod da će prof. dr.sc. Dijana Vican ostati voditeljica stručnog povjerenstva, a dr.sc. Jasminka Buljan Culej voditeljica Ekspertne radne skupine, što je suprotno njihovom stavu da su prioritet depolitizacija obrazovanja te kurikularne reforme, odnosno da pozicije spomenutih ovise o tome kako su provedeni natječaji na temelju kojih su imenovani.