Hranić odgovorio oporbi: Javnu nabavu provodila je osoba suprotne političke opcije od moje Foto: Ivana Dreven

Hranić odgovorio oporbi: Javnu nabavu provodila je osoba suprotne političke opcije od moje

| 20.2.2017. u 17:02h | Objavljeno u Aktualno

Načelnik općine Vidovec Bruno Hranić, nakon što je Klub oporbenih vijećnika HNS-a i SDP-a općine Vidovec (Ivan Kuščar, Stjepan Smernjak, Srečko Županić i Nikola Pozder) izrazio sumnje u transparentnost postupka javne nabave za izgradnju etno-kuće u Domitrovcu, prozvao je oporbene vijećnike za iznošenje, kako je naglasio, "niza neistina i laži".

- Oporbeni vijećnici u Općinskom vijeću općine Vidovec u svom su pismu naveli niz neistina i laži te doveli u pitanje zakonitost, transparentnost i vjerodostojnost provedbe javne nabave za izgradnju etno-kuće u Domitrovcu. Budući da su sukladnu Zakonu o informiranju tražili moje očitovanje i odgovore na njihova pitanja o provedenom postupku javne nabave za izgradnju etno-kuće u Domitrovcu, a naveli su i da provedeni postupak podsjeća na novu aferu HDZ-a, ovo je moj odgovor njima, medijima i čitavoj javnosti - napomenuo je Hranić na konferenciji za novinare.

I oporba glasala za pokretanje javne nabave

Odgovarajući na navode da je općinske vijećnike doveo pred gotov čin "sa šturim informacijama" o postupku javne nabave, spomenuo je da je Općinsko vijeće općine Vidovec na sjednici održanoj 3. lipnja prošle godine jednoglasno prihvatilo odluku o pokretanju postupka javne nabave, kao i da su na toj sjednici za takvu odluku glasali i oporbeni vijećnici Ivan Kušćar, Nikola Pozder i Srećko Županić.

Hranić je naglasio da je Poziv za dostavu ponuda objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave 21. srpnja prošle godine, a nakon provedenog postupka, Općinsko je vijeće 8. rujna  na izvanrednoj sjednici obaviješteno da je pristigla samo jedna ponuda, i to tvrtke Hidroing. S obzirom da je ta ponuda bila dvostruko veća od osiguranih sredstava za nabavu, pojasnio je Hranić, Općinsko je vijeće jednoglasno donijelo odluku o poništenju postupka javne nabave te su stavke, u suradnji s projektantom, korigirane i izbačena je izgradnja mlina. Vijeće je zatim, ponovno jednoglasno, donijelo odluku o pokretanju ponovnog postupka javne nabave za izgradnju etno-kuće.

- Nažalost, na sjednici na kojoj se raspravljalo o razlozima poništenja i ponovnog pokretanja postupka javne nabave, od oporbenih vijećnika bio je prisutan samo Nikola Pozder, koji je aktivno sudjelovao u raspravi te se složio s odlukama - istaknuo je Hranić.

Postupak javne nabave ponovno je pokrenut 28. rujna, a procijenjena vrijednost nabave iznosila je 2.090.000 kuna bez PDV-a. Pristiglo je šest ponuda, a nakon pregleda i ocjena, utvrđeno je da je ponuda GK Grupe, s cijenom od 1.992.987 kuna bez PDV-a, odnosno 2.491.234 kuna s PDV-om, sukladna uvjetima iz dokumentacije te je, prema kriteriju odabira ponuda s najnižom cijenom, ocijenjena kao najpovoljnija.

SDP-ovka provodila postupak javne nabave

- Želio bih napomenuti da je u vrijeme provođenja postupka javne nabave pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Vidovec, koja ima certifikat za provođenje javne nabave, bila na porodiljnom dopustu te je za provođenje javne nabave angažirana druga osoba s certifikatom, koja je suprotne političke opcije od moje - naglasio je vidovečki načelnik. Riječ je, naime, o Liviji Faić iz SDP-a.

Na odluku je pristigla žalba zajednice ponuditelja Zagorje Tehnobeton i Vodolim Varaždin, koju je Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave, zaključkom od 17. siječnja, odbacila kao nepravodobnu.

- Ističem da do 17. siječnja nismo ni u jednom trenutku kontaktirali s GK Grupom, tek nakon Zaključka Državne komisije stupili smo u kontakt s njima i organizirali prvi sastanak, koji je održan 23. siječnja, a na njemu nije bio prisutan Robert Gotić. Naš prvi susret bio je 15. veljače kada je potpisan ugovor - rekao je Hranić.

Napomenuo je da je Općinsko vijeće i na sjednici 14. veljače u dva navrata obaviješteno o provedenom postupku javne nabave - prvo u Polugodišnjem izvješću načelnika, a zatim i u samoj točki dnevnog reda, kada su vijećnici donijeli Odluku o davanju suglasnosti za potpisivanje Ugovora o javnoj nabavi radova za izgradnju etno-kuće.

Projekt prijavljen na natječaj

- Na toj su sjednici upoznati i s time da je u proračunu za 2017. osiguran dio potrebnih sredstava, dok se ostatak planira pribaviti javljanjem na otvorene nacionalne natječaje. Prva faza projekta izgradnje etno-kuće prijavljena je 17. veljače na otvoreni natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koji je objavljen na stranicama ministarstva u sklopu Programa podrške regionalnom razvoju - rekao je Hranić na današnjoj konferenciji za novinare i dodao kako smatra da je, s obzirom na sve što je naveo, Općinsko vijeće općine Vidovec od samog početka bilo uključeno i upoznato s cjelokupnim postupkom.

- Bilo kakva prozivanja vezana uz "netransparentnost, nevjerodostojnost i šture informacije" uistinu su suvišna. Žalosno je da su oporbeni vijećnici na sjednicama Vijeća prisutni samo tijelom, dok su duhom odsutni pa se pitam znaju li ti pojedinci za koje su odluke i kada dizali ruke tijekom sjednica Općinskog vijeća? - kazao je Hranić, a osvrnuo se i na navode da "malo vremena provodi u Vidovcu i da je više stacioniran u Bruxellesu" te da je "stalno u Europi, a od europskih fondova ni f".

"Oporbeni vijećnici nisu usredotočeni"

- Ti me navodi također žaloste jer dokazuju da oporbeni vijećnici nisu usredotočeni na sjednice i teme o kojima se na njima raspravlja te odluke koje se donose - rekao je Hranić i spomenuo projekte koje je Općina Vidovec provodila 2012. i 2015. godine, a riječ je o projektima "Europa za građane - bratimljenje općina", koji su sufinancirani putem europskih fondova i za koje je Općina Vidovec povukla 25.000 eura bespovratnih sredstava.

- Općinski su vijećnici jednoglasno donijeli odluke o bratimljenju s općinama Acquaviva Collecroce i Dornava, a u polugodišnjem izvješću za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2016. obaviješteni su o uspješno završenom projektu Mentor koji je sufinanciran od strane Europske unije, ukupne vrijednosti 67.138 eura. Također, u suradnji s poduzećem Čistoća. u rujnu prošle godine prijavljen je projekt Life vrijednosti 300.000 eura, te se rezultati natječaja očekuju u ožujku - naglasio je Hranić.

Između ostalog je naveo da se njegov boravak u Bruxellesu financira isključivo sredstvima Europskog odbora regija čiji je član te da za svoj rad ne prima nikakvu naknadu, osim podmirivanja troškova prijevoza i smještaja.

- Napominjem da Općina Vidovec nema nikakav ured u Bruxellesu, već samo Ugovor s Uredom hrvatskih regija koji je osnovala Varaždinska županija, i čija je svrha pružanje pravodobnih informacija o programima koje direktno raspisuje Europska komisija - istaknuo je Hranić.

"Tipični zagorski jal"

- Pokazali ste tipični zagorski jal. Očekivao sam pred izbore vaše konkretne programe kojih očigledno nemate, kao ni kandidata za načelnika jer vam je nekoliko njih, koliko sam upoznat, odbilo suradnju i sudjelovanje u ovakvim sramotnim rabotama - obratio se Hranić oporbenim vijećnicima.

Dodao je kako je ovo "očigledni rezultat prošlotjedne konferencije za medije" na kojoj je i on sudjelovao i na kojoj je govorio o provođenju natječaja u projektu Aglomeracije Varaždin.

- Što tek mogu očekivati kad krenu natječaji za vrtić, parkirališta kod groblja i drugi? Sve naše natječaje provodimo sukladno Zakonu o javnoj nabavi, a vijećnici i svi mještani imaju uvid u svu dokumentaciju Općine Vidovec. Ovo je očito početak preizborne kampanje - rekao je Hranić i pozvao SDP i HNS da iznesu svoje konkretne programe, a ne "laži i neistine".