Hoće li Gradska tržnica uvesti poslijepodnevno radno vrijeme? Volja postoji, ali...

| 26.10.2017. u 16:11h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski plac omiljeno je mjesto brojnih Varaždinaca, ali i ne i samo njih, za nabavku domaćih namirnica i mjesto s uistinu izvornim “varaždinskim štihom”. Ipak, mnogi, nažalost, nemaju mogućnost svakodevno u nabavku po svježe namirnice na plac. Naime, radno vrijeme tržnice je isključivo ujutro, što znači da oni koji ujutro rade, priliku za odlazak na plac imaju samo vikendom.

Ne stignu na plac

- Nažalost i vikendi su mi često radno i nagužvani pa povrće uglavnom kupujem u trgovačkim lancima. Kada bi tržnica jedan dan u tjednu radila poslijepodne svakako bi radije namirnice nabavljala tamo - kazala nam je jedna Varaždinka.đ

S njom se slažu i brojni drugi koji su sudjelovali u anketi Varaždinskih vijesti. U njoj smo postavili pitanje: “Biste li željeli da varaždinska Gradska tržnica jedan dan radi i poslijepodne?”.

U anketi su sudjelovale 223 osobe, od kojih je 196 osoba ili čak 89 posto ispitanika odgovorilo kako bi željelo da varaždinska Gradska tržnica radi i poslijepodne. Iako se čini da interes građana postoji, prodavači na tržnici s kojima smo razgovarali jako su skeptični i uglavnom sumnjaju kako bi se poslijepodnevno radno vrijeme isplatilo.

plac 026 900x597

- Prošle godine smo pokušali s tim i interesa nije bilo. Trebalo bi jako mnogo vremena da se to razglasi - kazala nam je Renata Magić iz Imbriovca koja svaki dan na placu prodaje svoje proizvode. Ona smatra kako je bolje da vrijeme popodne iskoristi za rad u polju ili pripremu za drugo jutro na placu, jer ne vjeruje kako bi joj se poslijepodnevna smjena isplatila.

- Ispalo bi da samo gubimo vrijeme, a malo prodamo - smatra gospođa Magić, a slično su nam kazali i svi drugi prodavači s kojima smo razgovarali.

Jači marketing

Direktor Gradske tržnice Varaždin Predrag Ciglar upoznat je sa stavovima prodavača.

- Tržnica za sada radi samo prijepodne jer većina naših prodavača su poljoprivrednici i sami uzgajaju proizvode koje tijekom jutra nude na prodaju. Radni dan im započinje u ranu zoru, kako bi svu robu pripremili i dostavili ju na tržnicu do 7:00 sati. Nakon završetka radnog vremena tržnice većina njih nerijetko se posvećuje radu u poljoprivredi, pa bi im prodaja poslijepodne bila organizacijski izazov - kazao nam je Ciglar.

Podsjetio je kako se je prošle godine pokušalo smo s probnim radom u poslijepodnevnim satima i to u prosincu petkom poslijepodne.

- Interes prodavača i posjetitelja je tada izostao, no mišljenja smo da bi uz ustrajnost i jaču marketinšku kampanju ideja ipak mogla zaživjeti. Uspjeh će ipak ovisiti prvenstveno o odlučnosti naših prodavača, njihovom interesu i isplativosti.’ - zaključio je Ciglar.

Sandra Malenica: U odluku potrebno uključiti sve dionike

Što misle o korigiranju radnog vremena Gradske tržnice, upit je koji smo poslali i u Grad Varaždin, kojeg smo upoznali i s rezultatima ankete koju smo proveli, a po kojoj je 89 posto ispitanika odgovorilo da bi željelo da varaždinska Gradska trž- nica radi i poslijepodne.

- Glas naroda važan je faktor kod donošenja odluka. U nekim gradovima praksa je da tržnica radi i popodne, a upravo zbog navedenih razloga. Čak ima gradova u kojima tržnice rade i po noći. Za sada nije bilo takvih razmišljanja, no to ne znači da ih neće biti, ali u tu odluku potrebno je uklju- čiti sve dionike, ne samo one koji su sudjelovali u anketi. Kako je naša trž- nica jedna od najljepših, svakako je dobar magnet i za turističko „buđenje“ grada. Tako da ako uprava tržnice tako odluči i ako građani i prodavači tako žele – naći će se model kojim će se to ostvariti. Taj model zasigurno će zahtijevati i neka dodatna novčana sredstva jer će trebati preustrojiti i sve one koji su „nevidljivi“, a omogućavaju da tržnica uopće može raditi - kazala nam je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

Označeno u