HND traži da Sabor raspravlja o prijetnjama novinarima Foto: ilustracija/Pixabay

HND traži da Sabor raspravlja o prijetnjama novinarima

I.D./Varaždinske vijesti | 24.10.2016. u 16:08h | Objavljeno u Aktualno

- Hrvatsko novinarsko društvo (HND) duboko je zabrinuto činjenicom da i dalje nije riješen niti jedan slučaj prijetnji novinarima u Hrvatskoj te da se broj uvreda koje uključuju govor mržnje kao i izravnih prijetnji novinarima posljednjih dana čak i povećao - stoji u priopćenju koje potpisuje Saša Leković, predsjednik HND-a.

- Posljednji primjeri su prijeteća pisma koja su primili ravnateljica Hine Branka Gabriela Valentić te glavni urednik portala forum.tm Goran Borković. Jedno pismo "potpisano" je s "Jedan HOS-ovac", drugo s "Ustaške zmije", a ispod oba "potpisa" je ustaški pozdrav "Za dom spremni". Uz primatelje u tim prijetećim pismima anonimni su pošiljatelji ispisali i odvratne uvrede na račun još nekolicine novinara i drugih javnih osoba - navode iz HND-a i podsjećaju da je od prijetnji do fizičkog nasilja malen korak te zahtijevaju najhitnije postupanje nadležnih institucija u svim slučajevima prijetnji novinarima.

- Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora pozivamo da o toj za društvo krajnje opasnoj pojavi neizostavno raspravlja već na prvoj sjednici. Očekujemo da se zbog značaja ove teme saborski zastupnici o njoj očituju i na plenarnom zasjedanju - stoji u priopćenju HND-a.