HND: Predsjedniku društva sabotiran automobil, tražimo hitnu istragu i reakciju nadležnih Foto: ilustracija

HND: Predsjedniku društva sabotiran automobil, tražimo hitnu istragu i reakciju nadležnih

Varaždinske vijesti | 29.10.2016. u 08:27h | Objavljeno u Aktualno

Nakon napada na predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Sašu Lekovića, Izvršni odbor HND-a oglasio se priopćenjem koje potpisuje Elizabeta Gojan, članica Izvršnog odbora HND-a.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) nakon evidentnog pokušaja ubojstva predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Saše Lekovića (prepiljena su dva vijka na jednom od kotača njegova automobila te bi, da nije usporio vožnju i zaustavio vozilo, pukli) koje je uslijedilo nakon niza pismenih, konstantnih prijetnji njemu i istaknutim članovima HND-a i urednicima hrvatskih medija, hitno poziva nadležne institucije na istragu i primjerene reakcije.

Ovaj je događaj samo kulminacija verbalnih napada i najgorih uvreda na račun predsjednika HND-a. Kolega Saša Leković od dana preuzimanja mandata predsjednika HND-a konstantno je izložen javnom linču, pojedinih portala na kojima je stalno izložen vrijeđanima, prozivkama i prijetnjama, dok u komentarima čitatelji otvoreno pozivaju na njegovo ubojstvo.

IO HND-a još jednom podsjeća da je od prijetnji do fizičkog nasilja, vidi se po ovom pokušaju izazivanja nesreće, zapravo pokušaju ubojstva Saše Lekovića, malen korak.

Zato zahtijevamo najhitnije postupanje nadležnih institucija u svim slučajevima prijetnji novinarima. Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora pozivamo da o toj, za društvo krajnje opasnoj pojavi, neizostavno raspravlja odmah.

Tražimo i da se zbog značaja ove teme saborski zastupnici o njoj očituju odmah.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) duboko je zabrinuto činjenicom da i dalje nije riješen niti jedan slučaj prijetnji novinarima u Hrvatskoj te da se broj uvreda koje uključuju govor mržnje kao i izravne prijetnje novinarima posljednjih dana drastično povećao."