HND HTV-a i Sindikat novinara traže korekciju plaća rukovoditelja na HRT-u

V.M./Varaždinske vijesti | 19.2.2017. u 14:27h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatsko novinarsko društvo na Hrvatskoj televiziji i Podružnica Sindikata noivinara Hravtske – novinari i medijski radnici HRT-a, upozorili su na "sramotnu dodjelu" najviših koeficijenata na HRT-u te su od nadležnih za poslovanje i rad HRT-a i novog glavnog ravnatelja tražili hitno poništenje odluke.

- Nakon još jedne podjele ugovora o radu na HRT-u s najvišim koeficijentima (16,00), tzv. zlatnih padobrana, Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u i Podružnica Sindikata novinara Hrvatske - novinari i medijski radnici HRT-a, koji su i u vrijeme mandata bivšeg ravnatelja Gorana Radmana upozoravali na skandalozna zbrinjavanja „povlaštenih zaposlenika“, pozivamo novog glavnog ravnatelja Kazimira Bačića i Upravu HRT-a da hitno poništi spornu odluku - priopćile su Sanja Šegedin-Miriovsky, predsjednica Podružnice Sindikata novinara Hrvatske – Sindikat novinara i medijskih radnika HRT-a i Sanja Mikleušević Pavić, predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u.

Smatraju kako je takva odluka donesena bez kriterija, na štetu ostalih zaposlenika i to u trenutku dok je trajao izbor za novog ravnatelja HRT-a.

- Smatramo potpuno neprihvatljivim objašnjenje bivšeg v.d. glavnog ravnatelja Blage Markote da je riječ o „korekcijama koje su poduzete u nedostatku adekvatne sistematizacije kada su u pitanju ljudi koji su bili na određenim rukovodećim položajima na HRT-u... te kako „ravnateljske pozicije podrazumijevaju visoku razinu odgovornosti koja nosi niz neizvjesnosti“. Ponovno upozoravamo na neprihvatljivu tradiciju na HRT-u kojom se zbrinjavaju tzv. zaslužni rukovoditelji, kojima se i nakon prestanka obnašanja visokih dužnosti osiguravaju povlaštene pozicije i visoke plaće,koje nisu potkrijepljene analizom njihova rada i jasno definiranim opisom poslova - upozorile su Šegedin-Miriovsky i Mikleušević Pavić.

Podsjetile su da je Udruga Hrvatski novinari i publicisti (HNiP), na čelu s tadašnjim predsjednikom Sinišom Kovačićem (kasnije postao v.d. glavnog ravnatelja), na dodjelu „zlatnih padobrana“ za bivšu rukovodeću garnituru reagirala u veljači 2016. godine priopćenjem u kojem poziva tadašnjeg glavnog ravnatelja Gorana Radmana na odgovornost, a kolege da ne potpisuju takve ugovore, te istaknula: "dodatno je financijsko zbrinjavanje probranog rukovodećeg kadra nepotrebno, jer ako su pošteno i profesionalno radili svoj posao, iznadprosječne hrvatske plaće zajamčene su im postojećim ugovorima.... HRT je javni servis kojeg financiraju najvećim dijelom pretplatnici, te stoga poslovanje mora biti transparentno i zakonito, a odluke glavnog ravnatelja moralne i etičke, ukoliko mu odgovornost za pretplatnike nije smokvin list za uhljebljivanje političkih ili ideoloških kadrova“.

- No upravo je Siniša Kovačić sada među „nagrađenima“, unatoč činjenici da je hitnu reviziju poslovanja za njegova mandata zatražio i Nadzorni odbor HRT-a na čelu s predsjednicom Anjom Šovagović Despot. Ogranak HND-a i Sindikat novinara i medijskih radnika HRT-a još jedanput upozoravaju na to da su na HRT-u uz novinare, na najnižim koeficijentima, kolegice i kolege lektori, fonetičari, snimatelji, montažeri, režiseri, realizatori, asistenti, glazbenici, majstori tona i rasvjete, scenografije, šminke itd., kojima se na svaki zahtjev, pa i za minimalnim napredovanjem, odgovara da trebaju pričekati sistematizaciju. U ništa boljoj poziciji nisu ni kolege u HRT centrima i u dopisničkoj mreži diljem Hrvatske - istaknule su u svom priopćenju.

Vodstvo HRT-a pozvali su da povuče spornu odluku koja prema njihovom mišjenju narušava ugled HRT-a i još više produbljuje jaz između plaća velike većine vrijednih zaposlenika i povlaštene manjine.

- Tražimo hitno donošenje nove sistematizacije HRT-a koja treba riješiti nagomilane probleme, a sramotnu i diskriminirajuću odluku nastojat ćemo osporiti svim dopuštenim zakonskim sredstvima. Poslovnu politiku novog ravnatelja ocjenjivat ćemo s obzirom na to kako će se odnositi prema ovom zahtjevu - poručile su predstavnice HND-a HTV-a i Sindikata novinara.