Grmoja: Plenković je znao da izlazimo iz Vlade, ako Marić ne padne

V.V. | 3.5.2017. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja gostovao je večeras u Vetu Sanjina Španovića na N1 televiziji i rekao kako u slučaju da dođe do opoziva ministra financija Zdravka Marića bi premijer Andrej Plenković trebao dati ostavku.

- Ne mogu to prognozirati u ovom trenutku hoće li Marić nakon rasprave i glasanja biti i dalje ministar financija, ali ako sutra padne Marić, Plenković treba sam podnijeti ostavku jer to će biti dokaz da on većinu koju je najavljivao zaista nema. On je čvrsto inzistirao na njemu, a o daljnim postupcia u Saboru ako Marić padne, a Plenković ne dade ostavku morat ćemo se zajednički složiti s drugim zastupnicima. Ako i padne vlada postoji mogućnost da Plenković dobije 30 dana za neku novu većinu. No, mi se ne bojimo novih izbora niti preslagivanja. Spreman sam i ne biti zastupnik, jer možda ćemo i mi biti gubitnici, ali obraz nećemo izgubiti - rekao je Grmoja.

"Ministri odlično radili svoj posao"

Tijekom emisije Veto ispričao je kako je odluku o Mariću i da ga neće podržati Most donio prije desetak dana na sastanku stranačkih tijela i da je to bila jednoglasna odluka predsjedništva Mosta, ali i svih saborskih zastupnika i ministara.

- To sam u pretprošli petak priopćio i predstojniku Ureda premijera Davoru Božinoviću kojem sam na tom sastanku iznio sve planove Mosta. U HDZ-u su znali točno kako ćemo u određenoj poziciji postupati, a mi za planove HDZ-a nismo znali. Na tom sastanku Božinović je govorio da ima šanse da se Marić povuče, govorio je čak i o rekonstrukciji Vlade, a mi smo bili smo spremni razmotriti i te mogućnosti. Ja sam uvjeren da su naši ministri odlično radili svoj posao i imali rezultate, ali smo znali da će trebati raditi neku ravnotežu oko ministara - rekao je Grmoja koji je otkrio i da je kazao najbližem suradniku premijera Plenkovića kako u slučaju da Marićevog ostanka bi se oni povukli iz Vlade.

- Rekao sam mu da se može dogoditi da Marić padne i da to povuče Vladu, ali sam mu isto tako rekao i da može biti da ne bude dovoljno glasova da bi se mi povukli iz Vlade i dali svi ostavke i otišli u oporbu. Naše karte su bile otvorene, njihove nisu i izgleda da su se zaletili malo - kazao je Grmoja.

Kazao je da je bio uvjeren da će se Marić sam povući iz Vlade, i da će Vlada opstati.

- Most jednostavno postavlja previše pitanja i to je problem HDZ-u. Takav partner s kojim treba usuglašavati odluke njima ne odgovara, njima treba onaj kojeg će kupiti i koji će im klimati glave - dodao je Grmoja.

"Lex Agrokor nije idealan, ali je stabilizirao stvari"

Tvrdi da ne žali zbog izglasavanja Lex Agrokora, ali po prvi puta kaže da zakon nije idealan.

- To je bio jedan odgovor na aktualnu situaciju, možda nije bila najbolja odluka, ali u tom trenutku se tražilo optimalno rješenje za spasiti sustav. Zakon nije idealan, ali je stabilizirao stvari. Povjerenik Ramljak je bio izbor ministrice Dalić, ali ne smije doći do avbolicije onih koji su doveli nas u ovo stanje - kazao je Grmoja koji tvrdi da njima u Mostu nije došao nitko iz ruskih banaka kao SDP-ovcima i tražio da glasaju za Lex Agrokor jer bi u tom slučaju oni bili protiv.
Božo Petrov će definitivno biti bivši predsjednik Sabora, rekao je večeras Nikola Grmoja u gostovanju u emisiji Veto Sanjina Španovića na N1 televiziji, ali dodao kako to tek nakon što HDZ donese dokaze da imaju novu većinu.

- Poslovnik je takav kakav je, radili su ga oni u HDZ-u i dosam im je odgovarao. A sada im ne odgovara jer nemaju većinu. Čim predlože novog predsjednika sabora, Petrov će se maknuti bez ikakvih problema. Oni bi tako gurali do iza lokalnih ili ne znam kada, dok ne dobiju potporu, a da nemamo većinu i ne znamo tko je većina. Zašto to omogućiti nekome tko je tvrdio da ima većinu, a zapravo je nema, a pritom se odrekao 15 ruku, pa i moje", kaže Grmoja koji je na pitanje kada će se glasati o smjeni Petrova rekao da će to biti znati kada vidi kako će proći sutrašnja rasprava kao i glasanje za Marića.

- Nije istina da Petrov čuva bilo kakvu fotelju. On drži do digniteta hrvatskog sabora - poručio je Grmoja.

Tijekom emisije Veto otkrio je kako je Božo Petrov nakon izbora bio protiv ulaska u izvršnu vlast.

Je li Plenković s Cerarom trgovao sa ZERP-om?

- Ja sam bio za ulazak u izvršnu vlast jer jedino se kroz izvršnu vlast mogu pokrenuti neke naše inicijative, a Božo je odmah bio za oporbu, da se sastavi većina bez nas. Vidjet ćemo tko je bio u pravu, neke smo stvari uspjeli progurati, nekih inicijativa ne bi bilo bez nas. Božo ima često procjene koje na prvu nisu logične, ali su dobre zapravo. Sjećam se da kada je odlučio da premijer može biti Tihomir Orešković sam se ja iz Metkovića derao na njega na telefon da to mora biti on. Da je bio on premijer, on bi bio uništen od strane HDZ-a, a na kraju su rušili premijera kojeg su sami predložili - kazao je Grmoja.

Priznao je kako je suradnja s Ivicom Relkovićem propala nakon što je on najavio da će Ivan Kovačić dati ostavku u Vladi zbog svađe s HDZ-ovim zastupnikom Đakićem.

- On je tada davao neke najave koje nisu bile takve. Uloga Relkovića se od početka preuveličava, nije on nikakav guru naš. On ima nekakve svoje vizije i poglede na nas, ali njegove analize bi trebale biti hladne i objektivne. Mi nismo napravili samoubojstvo, napravili bi to da smo izgubili obraz i podržali Marića. Ne čujemo se više i želim mu puno sreće - kazao je Grmoja.

Na pitanje kako to da njihov ministar Vlaho Orepić nije mogao riješiti probleme granica, dok je Plenković riješio sve u jednom sastanku u Bruxellesu, Grmoja je rekao kako to nije nadležnost ministra unutarnjih poslova.

- Zanima me samo čime je plaćen taj dogovor. Zanima me što će biti s isključivim gospodarskim pojasom (ZERP) i je li Plenković u zamjenu za gužve na granicama obećao Ceraru da Hrvatska neće proglašavati isključivi gospodarski pojas, kazao je Grmoja u emisiji Veto Sanjina Španovića.
Božo Petrov će na lokalnim izborima biti zadnji na listi za Dubrovačko neretvansku županiju kao pomoć njemu, otkrio je Grmoja, a kao kandidata za gradonačelnika Splita istaknut će bivšeg državnog tajnika Antu Cikotića, dok će Ivan Kovačić biti kandidat za zamjenika župana Miri Bulju.

- Most će zaigrati veliku igru u Splitu i Splitsko dalmatinskoj županiji. Svuda ćemo nakon izbora imati važnu ulogu, ali s HDZ-om su dobrano porušeni mostovi suradnje, no odluke će donositi županijske oragnizacije. Povjerenja između HDZ-a i Mosta nema - kazao je Grmoja.

Sa SDP-om teško mogu surađivati, tvrdi Grmoja.

- "HNS je s HDZ-om u potpunosti kontra MOST-a, a kad bi SDP i želio surađivati s MOST-om tu ne bi bilo dovoljno ruku. Obzirom na njihov rejting teško da možemo surađivati i nakon nekih eventualnih parlamentarnih izbora - kazao je Grmoja, ali i dodao da će tek vidjeti kakvi će rezultati biti.

Označeno u