Gradsko vijeće: Habuš se vijećnicima ispričao zbog riječi "podzemlje" Foto: VV arhiva/ilustracija

Gradsko vijeće: Habuš se vijećnicima ispričao zbog riječi "podzemlje"

M.P./Varaždinske vijesti | 29.9.2016. u 09:17h | Objavljeno u Aktualno

Tek što su varaždinski gradski vijećnici izglasali dvije točke u jutrošnjem nastavku sjednice koja je posljednji puta prekinuta zbog nedostatka kvoruma, klub nezavisnih vijećnika od predsjednika Josipa Heheta zatražio je desetminutu stranku.

Razlog je, kako doznajemo, peticija koju je potpisalo 15 vijećnika, a kojom od gradonačelnika Gorana Habuša traže da se ispriča vijećnicima. On je na pressici u utorak, podsjetimo, poručio je ovo "najlošiji saziv Gradskog vijeća ikad".

- Peticiju Kluba nezavisnih vijećnika podržali su i Klub vijećnika HDZ-a, HRAST-a, laburista i HSLS-a. Smatramo da su istupi gradonačelnika, kojima je ne samo vrijeđao vijećnike nego ih i okarakterizirao kao suradnike podzemlja, nedopustivi. Tražimo od njega da se javno ispriča kako bismo mogli nastaviti s radom - naveo je nezavisni Zlatan Avar te okupljenima pročitao tekst same peticije.

Habuš se, s druge strane, ispričao zbog riječi "podzemlje", no od vijećnika traži ispriku jer su njegove roditelje uvrijedili pozvavši se na njegov kućni odgoj.

Možda ponekad s previše žara doživljavam činjenice da ne podržavate prijedloge, poput rebalansa proračuna prije dva tjedna. Izgubili smo dva tjedna funkcioniranja Grada. Možda stoga preemotivno reagiram. Pojedini vijećnici, ne svi, ne jedanput nego često napuštaju vijeće pa nemamo kvorum kao prošli puta. Nikoga nisam želio uvrijediti već sam želio apelirati na vas da su odluke koje su među zadnjima jednako bitne kao i prvih šest. "Podzemlje" mi je izletjelo u žaru, pritom nisam mislio na mafiju ili teže kriminalne oblike već na ljude koji vas vijećnike pokušavaju pritisnuti, no drago mi je da se uspijevate oduprijeti. Ovo Gradsko vijeće jedno je od najkulturnijih vijeća u Hrvatskoj, no možda ja emotivnije od vas ponekad doživljavam odluke i proračun. Možda me to više pogađa. Ispričavam se zbog "podzemlja", to nije bilo korektno od mene. No pozivam vas da još ovih nekoliko mjeseci koliko ćemo raditi zajedno, jer je pitanje tko će biti u sazivu, a tko gradonačelnik, radimo - napomenuo je Habuš.

Vijećnici su prihvatili njegovu ispriku te ne nastavlja izglasavanje po točkama dnevnog reda.

Označeno u