Čehok na vijeću citirao Lenjina i poručio da je još Isus podijelio ljude na lijevo i desno Foto: Krešimir Đurić

Čehok na vijeću citirao Lenjina i poručio da je još Isus podijelio ljude na lijevo i desno

| 14.9.2017. u 16:20h | Objavljeno u Aktualno

Teme komunalne problematike pretežno su prevladavale poslijepodnevnim aktualcem sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Vijećnike je tako, između ostalog, zanimalo je li moguće napuštene telefonske govornice prenamijeniti u oglasne ploče ili panoe, zašto se na raskrižju Hallerove aleje i Ulice Ratimira Hercega čeka 95 sekundi, kada će se urediti Habdelićev trg, ali i u kojoj je fazi zbrinjavanje baliranog otpada što je pitao Željko Bunić. Na pitanja je pretežno odgovorao zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar koji je Buniću tako odgovorio kako je dosad riješeno 689 tona baliranog otpada.

- Sada znamo da je u kamionu najbolje voziti 31 balu, no njihova se težina u međuvremenu smanjila te su prosječne težine oko 700 kilograma. Prvi je dio gotov, odvoz je trajao točno 29 dana, a sada je u tijeku raspisvanje javnog natječaja za oko 2.300 tona koje bi se odvezle u roku od 30 do 60 dana. To će ovisiti o kapacitetu vožnje. Radi se o ukupno 5.000 tona baliranog otpada. Što se tiče otpada iz općina, ići ćemo s njima u pregovore kako bismo osigurali financijska sredstva potrebna za zbrinjavanje - rekao je Avar.

SDP-ovog Alena Kišića zanimalo je pak donose li vlasnička preslagivanja ikakve promjene za Grad i plaćanje najma za Arenu koji iznosi 18 milijuna kuna godišnje. Avar mu je odgovorio kako se razgovara s privatnim partnerom, a cilj je smanjenje najma, dok je gradonačelnik Ivan Čehok poručio da su održana četiri sastanka.

- Štoviše, predloženo nam je da mi preuzmemo upravljanje. Vlasnička preslagivanja nisu naš problem, iako je jedan tjednik na naslovnicu stavio naslov kako je Arena pod ovrhom, a sve kako bi povećao tiražu. Arena nije pod ovrhom, pripremaju se koncerti, ide veliki rock koncert, navodno i Thompson... - poručio je Čehok.

Što se tiče baliranog otpada, rekao je kako nitko ništa nije tajio ili imao skrivene namjere. Na pitanje SDP-ova Nevena Bosilja da se konačno definira tko je pozicija, a tko opozicija u Gradskom vijeću, odgovorio je kako je to pitanje dojma.

- Neki se osjećaju pozicijski, a neki opozicijski. To je jako teško odrediti, a vidite i sami po stanju u Hrvatskoj da po političkim odnosima snaga katkad nije jasno tko je pozicija, a tko opozicija. U hrvatskom spektru ideologija i političkih svjetonazora katkad je teško odrediti kome politički pripadate. No, mislim da dosad nije imalo potrebe govoriti u smislu stabilne i dugovječnije pozicije ili opozicije te zato nismo išli s izborom drugog potpredsjednika - poručio je Čehok po čijem je mišljenju vijeće dosad radilo kao da su svi pozicija pritom citiravši i Lenjina.

- Veliki Lenjin rekao je da se katkada ništa ne događa 200 godina, a onda samo u tri tjedna dolaze promjene koje nadilaze tih 200 godina. Možda će i sada tako biti. No, sve vam se može vratiti kao bumerang, ja sam primjerice sada ispao kruti desničar, a inače sam liberalnih svjetonazora - ocijenio je Čehok.

Nastavljajući dalje govoriti o situaciji u vijeću, poručio je kako su se svi vijećnici pomiješali. Štoviše, ne sjede niti kao u Saboru.

- To su te hrvatske toponimske razlike lijevo i desno, no obično ljudi krivo gledaju da je lijevo i desno nastalo u modernim revolucijama. Još je Isus Krist podijelio ljude na lijevo i desno - ukazao je Čehok.

Bosilj mu je na to poručio da je održao demagoški govor ne odgovorivši mu konkretno na pitanje te je zatražio pisani odgovor.

Označeno u