(Grado)načelnici žele državnu imovinu na području svojih jedinica konačno privesti svrsi Foto: Ilustracija

(Grado)načelnici žele državnu imovinu na području svojih jedinica konačno privesti svrsi

| 10.12.2017. u 14:13h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je ministar državne imovine Goran Marić nedavno pozvao lokalne vlasti da obnove zahtjeve za korištenje državne imovine budući da je dio neriješenih zahtjeva zaprimljen u proteklih 25 godina zagubljen, poziv su ozbiljno shvatili načelnici i gradonačelnici s područja Varaždinske županije zainteresirani za državnu imovinu na području svojih jedinica.

Međutim, neki od njih kritički se osvrću na izjavu o zagubljenim zahtjevima.

- To implicira dvije stvari. Ili neshvatljivo ležeran i nedopustivo traljav odnos državnih institucija prema službenim zahtjevima ili, što je puno vjerojatnije, da su pojedine elite dio zahtjeva politički nepodobnih sredina namjerno godinama odlagale u ladice te tako izbjegavale ili odugovlačile donošenje rješenja. Stoga i ne čudi da im se na kraju i fizički izgubio svaki trag - smatra Milorad Batinić (HNS), gradonačelnik Grada Ivanca.

Ivanec je, kako napominje, još 2003. nadležnom državnom tijelu uputio dva zahtjeva vezana uz prijenos prava vlasništva na nekretninama u vlasništvu RH. Prvi se odnosi na prijenos prava vlasništva na nekretnini na kojoj je izgrađen vojni objekt bivše JNA na Ivanšćici s pripadajućim zemljištem. Batinić ističe kako Grad za taj objekt ima spreman gotov projektni koncept i želi ga staviti u funkciju te namijeniti za ekološko-obrazovne (škola u prirodi), turističke i sportske sadržaje. Objekt je uvršten i u Strategiju razvitka planinskog turizma na Ivanšćici, a u suradnji s Varaždinskom i Krapinsko-zagorskom županijom i njihovim razvojnim agencijama te Gradom Zlatarom, taj je projekt uvršten i u zajedničku Strategiju razvoja planinskog turizma od AZRA-e i ZARA-e. Usto, na zajedničkom sastanku dogovoreno je da svi sudionici partnerski nastupaju u kandidiranju tog projekta na fondove EU i na raspoložive nacionalne izvore financiranja.

vojni objekt

- Od 2003. do danas, Grad je rješavanje ovog zahtjeva aktualizirao u nizu usmenih kontakata i pismenih požurnica, ali bez uspjeha. Usto, od 2003. godine u nadležnom je ministarstvu na rješavanju i zahtjev za prijenos prava vlasništva na nekretnini u zoni sportsko-rekreacijske namjene Jezera na kojoj Grad želi izgraditi i urediti trim staze. Unatoč brojnim usmenim kontaktima i pismenim požurnicama, ni taj zahtjev do danas nije riješen - kaže Batinić, dodajući da će se svakako odazvati pozivu ministra te oba zahtjeva ponoviti i s kompletnom dokumentacijom ponovno poslati na rješavanje resornom ministarstvu.

Predmeti Grada Ludbrega, koji od države traži Otok mladosti, zgradu bivšeg suda u kojem je trenutno Osnovna glazbena škola, tzv. Bakinu hižu te stari društveni dom u Vinogradima Ludbreškim, također i dalje stoje u resornom ministarstvu.

- Možda je bolje da izjavu ministra o zagubljenim predmetima i ponovoljenim zahtjevima ne komentiram jer to zapravo pokazuje koliko središnja država neozbiljno shvaća važnost upravljanja državnom imovinom. Nadam se da će stvarno doći do nekih vidljivih i zadovoljavajućih pomaka, a u međuvremenu ćemo mi iskoristiti svoje ovlasti i poslati račune za komunalnu naknadu za državnu imovinu na našem području najavljuje ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić (SDP).

otok mladosti

Račune će državi poslati i Grad Varaždin na čijem području niz državnih institucija ima sjedišta i urede.

- Svi oni uredno plaćaju komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda. No, ove su godine sudovi i zatvor podnijeli zahtjeve za oslobađanje od plaćanja komunalne naknade, temeljem mišljenja Ministarstva pravosuđa, i upute da pravosudna tijela nisu dužna plaćati ovu naknadu. Izdana su rješenja o oslobađanju od plaćanja za 2017., ali nakon donošenja presude Ustavnog suda pokrenuta je obnova postupka i oni su ponovno zaduženi kao obveznici plaćanja komunalne naknade i naknade za uređenje voda - pojašnjavaju u Gradu Varaždinu.

Što se pak tiče bivše vojarne u Optujskoj ulici, koja je svojedobno temeljem odluke Vlade RH dana Gradu na privremeno upravljanje, ona nije bila zadužena kao obveznik plaćanja no naknade su plaćali korisnici prostora koji su dani u zakup.

- Trenutno traje postupak povratka vojske u vojarnu pa će se utvrditi koji dio imovine koriste zakupci, a za preostali dio će obveznik postati RH - napominju u Gradu Varaždinu.

DSC 9232

Gledajući (pre)ostalu državnu imovinu na području Varaždina, iz odgovora vijećniku Vjeranu Strahonji proizlazi da je Grad još lani u svibnju tadašnjem DUUDI-ju uputio dopis radi stjecanja vlasništva Grada na nekretninama potrebnima u svrhu izgradnje rotora na raskrižju Optujske ulice i nerazvrstane ceste, dok je 2013., a potom i 2015., DUUDI-ju upućen zahtjev za stjecanjem vlasništva na pomoćnoj poslovnoj građevini u dvorištu Ulica Petra Preradovića 10-Kukuljevićeva 14 koji bi se koristio za potrebe službenih prostorija Grada. Usto, 2014. godine Grad je iskazao interes za bivšu vojarnu u Optujskoj ulici te za nekretnine koje predstavljaju bivši vojni poligon, vojnu ekonomiju uz vojarnu te bivše vojno skladište "Pri beli kipi".

Nadalje, 2009. godine upućen je zahtjev za dodjelu zemljišta u vlasništvu RH za potrebe razvoja Gospodarske zone Optujska sjever te za stjecanje zemljišta za potrebe razvoja gospodarskih zona Brezje jug, Brezje zapad i Brezje istog, a lani je upućen i zahtjev za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za nekretninu u Preradovićevoj 4.

- Grad je zainteresiran i za stjecanje vlasništva nad rodnom kućom Vatroslava Jagića u Filićevoj ulici - odgovoreno je vijećniku Stahonji iz Grada.

Jagic 1

Označeno u