Građani protiv MBO tvornice: "Privremene" su bile i bale pa su tu već 12 godina

| 28.12.2016. u 09:25h | Objavljeno u Aktualno

- Ne želimo smeće u Brezju i Biškupcu, ne želimo ga nigdje u Varaždinu! Imamo balirani otpad koji je bio "privremeno" rješenje pa ga se ne može riješiti već 12 godina, a sad se želi dovoziti i smeće iz drugih županija - poručili su građani na sinoćnjem prosvjednom zboru građana održanom u Društvenom domu u varaždinskom 7. mjesnom odboru.

Prosvjedni zbor građana organizirao je predsjednik Vijeća 7. MO Juraj Rožić, a povod je bio Prijedlog odluke o mirnom rješavanju spora između Grada Varaždina i trgovačkog društva C.I.O.S. MBO koja bi se trebala naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Pedesetak građana 7. mjesnog odbora, kao i prisutni varaždinski gradski vijećnici, javno su izrazili negodovanje zbog postojeće situacije jer još uvijek nije riješen problem baliranog otpada, a ovakvom odlukom, indirektno bi se omogućila prodaja MBO tvornice Piškornici, sanacijskom odlagalištu iz Koprivničkog Ivanca. Prema najavama, Piškornica bi MBO tvornicu koristila kao privremeni centar obrade otpada.

- Ne želimo da se sav komunalni otpad s područja sjeverozapadne Hrvatske dovozi u MBO tvornicu u Brezju. Bojimo se da bi mirno rješavanje spora s trgovačkim društvom C.I.O.S. MBO-om omogućilo tvrtki Piškornica da upravo ovdje obrađuje otpad iz Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije. Nužna je opsežnija javna rasprava i zbog toga tražimo da se ta točka skine s dnevnog reda – istaknuo je predsjednik 7. MO Rožić predloživši da se MBO tvornica preseli u Piškornicu.

prosvjedni_zbor_građana_7MO_4.jpg

- Naš konkretan prijedlog je da pregovori gradskih vlasti idu u sljedećem smjeru - pošto je MBO tvornica montažna, može se rastaviti i neka se preseli u Piškornicu. Ne zaboravimo, kada se MBO postrojenje gradilo, građanima je rečeno da će se u njemu obrađivati isključivo otpad Grada Varaždina. Ova gradska vlast je dobila izbore upravo na temelju obećanja da će spriječiti da Varaždin postane regionalni centar za obradu otpada – naglasio je Rožić.

Habuša izviždali i vikali mu "fuj"

Gradonačelnik Goran Habuš, koji je na prosvjedni zbor kasnio gotova pola sata i zbog toga bio izviždan uz povike "fuj" od prisutnih građana, poručio je kako Grad ne može utjecati na to hoće li trenutni vlasnici MBO tvornicu prodati ili ne.

- Predloženo je mirno rješenje, a hoće li tvornica nakon toga biti prodana ili ne, mi na to ne možeo utjecati. Međutim, imat ćemo više utjecaja na tvornicu ako ju kupi Piškornica, nego netko treći. Ukoliko Piškornica i kupi MBO tvornicu i dalje se ide prema izgradnji regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Direktor Piškornice Jozinović uvjerava me kako bi obrada otpada u Varaždinu bila samo privremena da se izbjegne plaćanje penala i ja mu nemam razloga ne vjerovati. ja bih bio najsretniji da te tvornice nema, ali ona je tu - rekao je gradonačelnik Habuš dodavši da od dva zla treba izabrati manje.

Upravo je rječju "privremena" izazvao reakcije prisutnih vijećnika i građana. Reformistica Natalija Martinčević istaknula je kako Habuš vrlo važnu točku stavlja na sjednicu Gradskog vijeća bez javne rasprave i dodatnih obrazloženja i to kada se raspravlja uglavnom o proračunu.

prosvjedni_zbor_građana_7MO_1.jpg

- Nisu to čista posla. Nitko neće dati 3 do 4 milijuna kuna a da se ne zna što se tu događa. Govorite da će se otpad ovdje obrađivati „privremeno“. Već se 12 godina koristi riječ „privremeno“, pa vas molim da tu riječ izbacite iz rječnika. Bez rasprave, bez obrazloženja ste to uvrstili na sjednicu, što je, blago rečeno, obični bezobrazluk. Cijeli 7. mjesni odbor već sad ima ovdje balirani otpad, imaju Univerzal, a dođe li ovamo Piškornica, kroz Gospodarsku ulicu bi prolazilo tisuće kamiona punih otpada. Prvo maknite 130.000 tona bala! – zatražila je Martinčević dodavši kako će tražiti skiadnje točke s dnevnog reda. Pitala se i zašto na prosvjedni zbor građana nije došao SDP-ov kandidat za gradonačelnika Varaždina Alen Kišić.

Gdje je Kišić? U Ludbregu!

- Ne mogu se načuditi da nema Alena Kišića, kadidata SDP-a za varaždinskog gradonačelnika čija stranka sudjeluje u gradskoj vlasti - na njenu konstataciju iz publike su se čuli povici da je Kišić vjerojatno u Ludbregu.

Mirjana Kolarek Karakaš, vijećnica u 7. MO-u i Županijskoj skupštini, upozorila je da svi koji žive u južnom dijelu Varaždina osjećaju da im je ugroženo zdravlje.

- Zbrinjavanje većih količina otpada u Varaždinu znači i veće ugrožavanje zdravlja stanovništva, posebno djece. Kad je u pitanju pobolijevanje od malignih bolesti, Varaždinska županija je u hrvatskom vrhu. Ne može se gledati samo na profit, Varaždin ne možemo pretvoriti u grad otpada - navela je Kolarek Karakaš.

prosvjedni_zbor_građana_7MO_2.jpg

Da ne želi smrdljivu industriju u Varaždinu istaknuo je i nezavisni vijećnik Zlatan Avar naglasivši kako Grad i Županija mogu utjecati na odluke, a jedan od načina je penalizacija.

- I Grad Varaždin itekako može utjecati na tvrtke koje se bave gospodarenjem otpada tako što će putem naknada penalizirati tu djelatnost. Kad ih lupimo po džepu, neće imati interes biti ovdje. Osobno sam protiv prljave industrije u Varaždinu. I ja ću tražiti skidanje točke o rješavanju spora s C.I.O.S.-om s dnevnog reda. Gradska vlast je prikrivala podatke, dala je tek krnje – poručio je.

Habuš ipak povlači odluku?!

Odluku neće podržati ni nezavisni vijećnik Robert Podolnjak koji je izrazio bojazan da bi MBO u Varaždinu mogao postati novi Regionalni centar za obradu otpada.

- C.I.O.S. bi time imao čistu situaciju i išao bi u prodaju, vjerojatno Piškornici. Direktor Piškornice Jozinović je biznismen, a župan Štromar ne živi u Varaždinu. Više nas nitko ne može uvjeriti da će ovo biti samo privremeno, MBO tvornica bi time postala regionalni centar. Ja sam za to da tu točku odmah skinemo s dnevnog reda, mislim da je za to dovoljno vijećnika. Ako to neće biti prihvaćeno, tada možemo napustiti sjednicu – predložio je Podolnjak.

Na prosvjednom zboru građana 7. MO-a jednoglasno je odlučeno da će službeno zatražiti od gradonačelnika Habuša da prijedlog mirnog rješavanja spora oko zemljišta sa C.I.O.S. MBO-om skine s dnevnog reda. Habuš je nakon rasprave najavio da će danas održati sastanak s članovima HNS-a, svoje stranke, kao i s koalicijskim partnerima iz SDP-a te istaknuo da je moguće i da on sam povuče prijedlog s dnevnog reda.

Od gradskih vijećnika i političara, na prosvjednom zboru su bili prisutni Natalija Martinčević, Robert Podolnjak, Zlatan Avar, Stjepan Cepanec, Željko Bunić, Vjeran Radelić, predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan, a u zadnjim redovima sjedio je i bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

prosvjedni_zbor_građana_7MO_3.jpg