Grad Varaždin izdaje obveznice za 150 - 200 mil. kn!?

| 9.7.2019. u 11:03h | Objavljeno u Aktualno


Ekos Holdingu smiješi se, kao što smo pisali temeljem nepravomoćne presude varaždinskog Trgovačkog suda, blizu 30 milijuna za zemljište kod Ulice Vilka Novaka, kamate i sudske troškove, a pri kraju je sličan spor koji protiv Grada Varaždina vodi slijednik bivšeg T7 VIS-a, koji bi iz gradske blagajne mogao dobiti i više od 40 milijuna kuna. No, sve je to malo prema izglednim troškovima zbrinjavanja bala u Brezju, iako nije jasno ni tko će ih i kako zbrinuti jer odluka nema, unatoč glasnim najavama o raskidu ugovora, koncesiji...

Varaždin u - banani

Očigledno, Grad Varaždin je u, kako bi rekao Ivo Sanader, u banani. Naime, samo spomenuta tri slučaja mogla bi ga koštati između 150 i 200 milijuna kuna! Izlaza iz ove nimalo zavidne situacije vladajući vide u izdavanju municipalnih obveznica, koje izdaju državne i lokalne vlasti radi financiranja javnih projekata, poput izgradnje škola. U slučaju Grada Varaždina- za krpanje ogromnih rupa nastalih neodgovornim ponašanjem vladajućih, ali i (pre)sporog pravosuđa kojem ni vjerodostojnost nije na razini.
Oporbi u Gradskom vijeću ovakav plan se ne sviđa, točnije radije bi pričekala ishod sudskih postupaka pa onda vidjela što dalje.

- Mi smo predlagali da se, nakon revizije Vrhovnog suda, ponovo pokrene postupak na Trgovačkom sudu oko nišetnosti ugovora koji je sklopio Varkoma i T7 grupa, uključujući i aneks ugovora s Gradom. Tada su nas svi pravnici, a najviše Vlado Sevšek, uvjeravali da se to ne isplati, da je to izgubljena bitka... Sada nam je svima jasnije zašto su činili to što uopće nije točno jer Vrhovni sud nije utvrdio, već je uputio na daljnji postupak. Nismo se pomaknuli s mjesta, a već je sad protekla skoro godina. Možda bi taj, novi postupak za ništetnost trajao još neko vrijeme, ali bi barem konačno pravomoćno znali je li taj ugovor ništetan ili nije, smatra Miroslav Marković, predsjednik GO SDP-a Varaždin.

Gradski vijećnik ne govori što bi značilo ukoliko se ne bi dokazala ništetnost, ali zato ukazuje na veliku odgovornost vijećnika.

- S obzirom na sve viđeno oko sudske nagodbe oko zamjene zemljišta u Brezju i Jalkovcu, koju su nam pokušali nametnuti ti isti akteri, jasno je kome to nije u interesu, a tko najviše gubi u cijeloj priči. Netko je dobro napisao: Grad i građani su taoci nekoliko pojedinaca, koju su preko “kupi zemljište jeftino, prodaj Gradu skupo” našli zakonit način ekstra zarade. Pokriće su im ruke vijećnika Gradskog vijeća.. I pojeo vuk magare jer naše pravosuđe nije u stanju odraditi svoj posao u razumnom roku, veli Marković.

Pojačalo zla i štete

Treba li nastaviti postupke u vezi zemljišta u V. Novakovoj, odnosno ništetnost ugovora iz 2008, ili sve platiti izdavanjem obveznica, pitali smo i nezavisnog vijećnika prof. dr. Vjerana Strahonju, koji se prvo osvrnuo na uzrok sadašnjih (ne)prilika.

- Kvaliteta života građana, kao i budući razvoj Varaždina, velikim su dijelom su uvjetovani lošim odlukama gradskih vlasti od prije desetak i više godina, kada je gradonačelnik bio Ivan Čehok, odnosno ugovorima ili sporazumima kojima su te odluke provedene. Sve to je pojačano nizom loših odluka i sudskih sporova kojima je gradska vlast u vrijeme gradonačelnika Gorana Habuša pokušala pobiti pravne poslove prethodnika, u par slučajeva ponovno ugovarajući nešto što je već ugovoreno, bez sagledavanja rizika i posljedica. Stvoreno je svojevrsno pojačalo zla i štete kao u nekom filmu znanstvene fantastike, koje se napaja novcem građana, smatra varaždinski gradski vijećnik.

Dok se drugi razvijaju, veli, Varaždin je zarobljen u prošlosti.

- U tom kontekstu gledam na sve ove sudske sporove i nagodbe, kao na nastavak starih dogovora među pajdašima. Razmjeri štete za Grad su ogromni: u optimističnnoj varijanti će godišnji proračun Varaždina biti potrošen na saniranje loših poslovnih odluka i pravnih poslova s nekoliko tvrtki. Da shvatimo dimenzije problema, ako uz pomoć „vertikale vlasti“ Varaždinu budu 2021. godine odobrena sredstva za razvoj iz ITU mehanizma EU, što je propušteno u vrijeme bivše državne i gradske vlasti prije pet godina, to će biti barem dvostruko manje od iznosa, koje će do tada treba isplatiti za sve te nagodbe, sudske sporove i poslovne promašaje. Bojim se da će zaduženje Grada biti jedino rješenje, čak i u najpovoljnijim scenariju, upozorava Strahonja.

Zbog svega navedenog, a posebno zbog toga što su gradonačelnik i neki gradski vijećnici do grla u svim tim slučajevima iz prošlosti, posebno drži važnim voditi brigu tko i kako odlučuje o ponašanju i pozicijama Grada u sudskim postupcima i nagodbama.

- To svakako nisu odvjetnici, a nadam se da postoje službene bilješke o tome kakve odvjetnici dobijaju upute i od koga. U svakom slučaju, svaki od tih sporova je težak desetke milijuna kuna pa je i donošenje odluka o tome na što će Grad pristati ili ne zapravo raspolaganje s milijunskim iznosima, čak i u slučaju da Grad ništa ne poduzima. Smatram da jedino Gradsko vijeće može donositi takve odluke, na temelju prijedloga izvršne vlasti te analiza koje su prethodno provele stručne službe i stručnjaci, a u određenim situacijama i nadležna državna tijela, ukazuje Strahonja.