Grad Varaždin i Ministarstvo graditeljstva u projektu digitalizacije postojećih građevinskih dozvola Foto: ilustracija / Pixabay

Grad Varaždin i Ministarstvo graditeljstva u projektu digitalizacije postojećih građevinskih dozvola

Varaždinske vijesti | 22.11.2018. u 18:08h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Grad Varaždin i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja potpisali su ovih dana Sporazum o suradnji na pilot projektu "Digitalizacija postojećih građevinskih dozvola u Republici Hrvatskoj".

Glavni cilj projekta je smanjenje administrativnog opterećenja i nepotrebnih regulatornih troškova razvojem takozvane eArhive kao podmodula sustava eDozvole, a koja će predstavljati jedinstveno mjesto pohrane svih građevinskih i uporabnih dozvola u razdoblju od 1968. do 2014. godine kada je vremenski službeno uveden sustav eDozvola.

Izradom podmodula eArhiva će bit će stvorene pretpostavke za unos izdanih dozvola, odnosno akata u digitalnom obliku te pretraživanje istih elektronskim putem. Grad Varaždin će ovdje svojim angažmanom u doglednom razdoblju iz stare arhivske građe koja se tiče zadnjih 50 godina, izdvojiti sve izdane građevinske i uporabne dozvole s područja Grada, koje će se zatim dati na raspolaganje Ministarstvu za digitalnu pohranu u eArhivu.

Sve digitalno pohranjene dozvole bit će neopisivo važne svim građanima Varaždina, a pogotovo onima koji su takve dozvole izgubili. Ti akti vrijede trajno i predstavljaju dokaz legalnosti određene građevine te se kasnije koriste kao osnovni temelj za rekonstrukciju građevine, novu izgradnju, za priznavanje plaćenog komunalnog doprinosa ili bilo kakvog daljnjeg građevinskog zahvata na određenoj građevnoj čestici.

- Varaždin je ovdje prepoznat kao odličan partner za bilo kakvu suradnju s nadležnim Ministarstvom što potvrđuje i činjenica da je Grad Varaždin ove godine zaprimio nagradu Svjetske banke (WB) "Doing Business" kao najučinkovitiji grad po pitanju izdavanja građevinskih dozvola - ističu iz Grada Varaždina.