Grad prije izdvajao 7,5 mil. kn za odvjetnike, Čehok kaže da je još falilo da tuže Trumpa i UN

Napisao/la: -
Bivši gradonačelnik Goran Habuš Bivši gradonačelnik Goran Habuš Foto: VV arhiva

U razdoblju od 2013. do 2017. godine Grad Varaždin je za odvjetničke troškove izdvojio čak 7,5 milijuna kuna, ukazano je na današnjem kolegiju varaždinskoga gradonačelnik Ivana Čehoka i njegovog zamjenika Zlatana Avara.

- Nitko nije odvjetnike smijenio ni promijenio, već smo s odvjetničkim kućama, koje je imenovala bivša gradska vlast, imali ugovore do 30. lipnja, a nakon što su im istekli, tražili smo račune i ostali frapirani činjenicom da su samo zadnju godinu bivše vlasti Grad koštali dva milijuna kuna - rekao je Čehok.

Grad su do sredine prošle godine, podsjetimo, zastupale odvjetničke kuće Kallay & partneri, Brlečić & partneri, Petrić i dr. te Juričan. Odsad će to biti Odvjetničko društvo Jelaković i partneri te odvjetnici Darko Šabijan i Željko Cecelja, koji su međusobno rasporedili predmete. Za odabir novih odvjetnika bio je zadužen Avar.

- Vodio sam pregovore s nekoliko odvjetničkih kuća. Model koji je bio prije za mene je bio neprihvatljiv u odnosu na ono što se napravilo. Svi su postupci praktički bili u istoj poziciji u kojoj su bili prije dvije ili tri godine. Osobno nisam vidio nikakav pomak, a troškovi su se gomilali. Odvjetnike, koje smo angažirali, bit će plaćeni paušalno, a procjena je da će to godišnje iznositi između 500.000 i 600.000 kuna. Dakle, tri puta manje nego je bilo za vrijeme bivše vlasti - rekao je Avar.

U postojećim višemilijunskim sporovima koje Grad na varaždinskom Trgovačkom sudu vodi, između ostalog, i zbog sklapanja ugovora s bivšim T7 VIS oko kupoprodaje zemljišta za POS ili za kupnju i zamjenu zemljišta u Jalkovcu i Brezju, stranke će se pokušati dogovoriti.

- Čistoća i Varkom donedavno su vodile spor, a koji je lani okončan mirenjem. Tvrtke su se dogovorile, a sada ćemo pokušati isto i sa sporovima u tijeku. Nećemo ništa prejudicirati, možda će se ugovori raskinuti, dali smo odvjetnicima odriješene ruke. Želimo se mirno dogovoriti, bez da nastaju novi troškovi i sporovi se otegnu. Međutim, Grad sigurno ništa ne smije izgubiti - poručili su Čehok i Avar. Zamjenik je pritom naglasio kako je maliciozno prikazivati da postignuti dogovori neće biti u korist Grada.

Čehok ističe da odabir odvjetnika nema veze s kaznenim postupcima koji se vode protiv njega.

- Postupci su u tijeku i ne može odvjetnik ništa promijeniti. To radi sud. Odvjetnici zastupaju Grad kao oštećenu stranu - rekao je Čehok.

Mišljenja je da se odvjetnike nije trebalo plaćati u tolikim iznosima, no kaže da se bivša vlast vodila nekim svojim načelima i pogledima.

- Ulazili su u sporove sa svima! Tužimo se i s državom oko nenamjenskog trošenja sredstava APN-a - poručio je Čehok. Avar je dodao da je protekli tjedan u DORH-u održan sastanak s predstavnicima Ministarstva financija i Ministarstva graditeljstva. Cilj je bio postizanje dogovora oko upravnog spora koji je bivša vlast pokrenula protiv države jer je proračunskim nadzorom utvrđeno da je 12 milijuna kuna APN-a za POS zapravo nenamjenski potrošeno. Gradu je stoga prijetila i ovrha.

- Postoji mogućnost da se prebiju obaveze Grada prema državi i s druge strane države prema Gradu. Moramo još vidjeti što nam točno država duguje. Nadamo se mirnom rješenju ovog spora kako ne bismo još plaćali i kamate. Smisao svega je raščistiti situaciju s državom kako bismo dalje krenuli s POS-om. Ne znam zašto je POS stao, a postoji interes građana - poručili su Čehok i Avar.

Martina Pižeta

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.