"Funkcionalnim spajanjem Agencija u poljoprivredi racionalizirat ćemo broj ljudi i smanjiti troškove"

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Klub Hrvatske demokratske zajednice podržat će set zakona kojima se provodi odluka vlade od 2. kolovoza ove godine za funkcionalnim spajanjem agencija i smanjivanjem agencija, zavoda te drugih ustanova s javnim ovlastima. Poručio je to u srijedu u Hrvatskom saboru saborski zastupnik iz Varaždinske županije i potpredsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu dr. sc. Josip Križanić koji je u ime Kluba pozdravio najavljene zakonske izmjene. Pojasnio je kako su izmjene i dopune zakona iz Ministarstva poljoprivrede direktna posljedica promjena koje donosi spajanje poljoprivrednih agencija i zavoda te njihovo involviranje i usklađivanje s poslovima inspekcija državnog inspektorata.

– Riječ je o prilagodbi te izmjenama i dopunama zakona o održivoj uporabi pesticida, o biljnom zdravstvu, kao i provedbi uredbe o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani. Zatim zakona o sjemenu, sadnom materijalu, o šumama, hrani, higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu te zakona o veterinarstvu i zakona o poljoprivrednom zemljištu – naglasio je za saborskom govornicom Križanić te dodao da u svim navedenim zakonima dolazi do promjena u ustroju djelokruga poslova. Sve je to u direktnoj vezi s osnivanjem državnih inspektorata, te prelazak svih inspekcija osim ribarske iz Ministarstva poljoprivrede u jedinstvene inspekcijsko tijelo – državni inspektorat. Prema njegovim riječima cilj je racionalizacija broja ljudi, ali i smanjivanje troškova ovih pravnih osoba.

– Financijsko rasterećenje proračuna će se tek vidjeti, ali je sigurno da neke spojene agencije neće više imati ravnatelje, vozače, tajnice i prateće osobe – rekao je Križanić istaknuvši da svaka od ovih javnih pravnih osoba neće imati ni svoju nabavu i financiranje, nego će to biti objedinjena javna nabava na jednom mjestu.

– Svi koji su do sada aludirali za učinkovitom, funkcionalnom i manjom javnom upravom sigurno će sada doći na svoje. Naravno da se nadamo da je ovo prvi korak i početak ozbiljnog smanjenja ukupnog broja službenika, a ne samo prelazak javnih službenika u državne službenike – naglasio je zastupnik Križanić i nastavio: Želim jasno reći da se već dugi niz godina javno govori da ovakvih službenika u Republici Hrvatskoj ima 30 posto previše i da ih je toliko manje radili bi isto. Naravno da pozdravljam svako smanjenje, pa i ovo smanjenje pravnih osoba s javnim ovlastima, jer će to rezultirati i manjim trošenjem sredstava iz državnog proračuna.

Vrijedi naglasiti da će se najbitnije promjene dogoditi u Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo koji će sukladno ovom Zakonu nastaviti poslovati kao Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu sa sjedištem u Osijeku, dok će Hrvatska agencija za hranu i Hrvatska poljoprivredna agencija prestati djelovati kao samostalne ustanove. Njihovi djelatnici kao i imovina i oprema prijeći će dijelom u Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu, a dijelom u Ministarstvo poljoprivrede.

– Upravo stoga smo i poduprli amandman odbora za poljoprivredu koji je zbog obavljanja upravnih postupaka naveo ustrojbene jedinice sa sjedištima u Agenciji za poljoprivredu i hranu, s ciljem učinkovitije reorganizacije javnih ustanova. Također, podržavamo i inicijativu u obliku amandmana da Agencija između ostalog promovira hrvatske poljoprivredne i prehrambene proizvode, te kupovinu i prodaju istih u svrhu promocije koje se ne mogu obavljati radi stjecanja dobiti – naglasio je Križanić.

Potpredsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora dodao je kako je za očekivati da će ovakva subordinacija i direktna vertikala u sustavu rezultirati većom efikasnošću i funkcionalnošću te naposljetku većim zadovoljstvom krajnjih korisnika, naših poljoprivrednika.

– Tu posebice mislim na prelazak Hrvatske poljoprivredne šumarske savjetodavne službe u ministarstvo poljoprivrede sa svojih tristotinjak djelatnika koji će ostati u svojim ispostavama na terenu, ali imati vertikalu zapovijedanja i kontrole direktno od ministra. Dakle, ne da očekujemo da će savjetodavci raditi dobro, nego će raditi još i bolje, jer upravo agronoma u selu, ali i u OPG-ovima i organizacijama je nikad manje nego sada, što na kraju rezultira sa sve više poticaja u poljoprivredi i sve manje samodostatnosti osnovnih poljoprivrednih proizvoda – kazao je zastupnik Križanić i na kraju poručio da će Klub HDZ-a podržati najavljene izmjene i dopune Zakona.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.