FOTO, VIDEO Performansom na Korzu zatražili ratifikaciju Istanbulske konvencije

D.P. | 9.3.2018. u 13:05h | Objavljeno u Aktualno

Članice i članovi varaždinske udruge Izražena na Dan žena su izveli performans ispred Gradske vijećnice na Korzu.

Zanimljivim i dobro osmišljenim performansom ukazali su na loše stanje ženskih prava u društvu te zatražili promptno ratificiranje Istanbulske konvencije.

Predsjednica udruge Izražena, redateljica Ksenija Krčar kazala je kako je performans nastao iz dva razloga.

- Prvi je ratifikacija Istanbulske konvencije za koju smo se spremni boriti, a drugo je jedan skup na kojem je prije pola godine jedna udruga pobrojila koliko fertilnih žena postoji. Ovo što smo mi napravili je zapravo samo sukus svega što se događa u Hrvatskoj, s tim da smo htjeli naglasiti kamo to sve vodi i kako bi moglo završiti - kazala je Ksenija Krčar koja smatra kako se situacija za žene u Hrvatskoj iz godine u godinu pogoršava.

- Istanbulska konvencija donosi konkretne mjere kako pomoći žrtvama nasilja i doista ne vidim gdje je u njoj problem. Jedino što mogu zaključiti je to da netko jednostavno ne želi zaštiti žene od nasilja - istaknula je Ksenija Krčar.

Inače, prema dostupnim podacima, ukazuju u udruzi Izražena, svakih 28 dana u Hrvatskoj jednu ženu ubije njezin sadašnji ili bivši partner.

Svakih 11 dana jedna od njih prijavi silovanje od strane partnera, a u stvarnosti seksualno nasilje pretrpi višestruko veći broj žena, a više od 30 žena svaki dan žrtve su fizičkog nasilja koje nad njima počini njihov sadašnji ili bivši suprug.

Na jučerašnjem performansu na Korzu okupilo se stotinjak građana koji su došli pružiti podršku udruzi Izražena, a za upečatljiv performans nagradili su ih pljeskom.

Označeno u
Video sadržaj