FOTO Uređena četiri stana za liječnike u Hrašćici, uskoro prva useljenja

| 6.3.2018. u 13:38h | Objavljeno u Aktualno

Stanovnici Ulice Vjekoslava Cerovečkog u stambenom nizu Rajčul u Hrašćici uskoro će dobiti nove susjede, i to liječnike.

Najavljeno je to prilikom današnjeg razgledavanja četiri kompletno uređena stana površine od oko osamdesetak kvadrata koji će, sukladno inicijativi predsjednika varaždinskog Gradskog vijeća Damira Habijana i ostalih stranaka, biti namijenjeni upravo liječnicima s ciljem sprječavanja njihovih odlazaka u inozemstvo.

- Stanovi su uređeni u rekordnom roku, za manje od dva mjeseca, na visokoj su razini kvalitete i mislim da će svaka liječnička obitelj ili liječnik ovdje biti u primjerenim uvjetima. Inače, ova prva četiri stana bit će dodijeljena bolnici, a odmah kreće nabava za četiri ostala stana koja bismo kao Grad ponudili ostalim institucijama za njihove kadrovske potrebe. To je, uostalom, uobičajeno u Europi gdje mnoge države na taj načini potiču dolazak deficitarnih kadrova. U našoj županiji u ovom su trenutku to upravo liječnici - rekao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok prilikom obilaska dodavši kako postoji mogućnost da liječnici na kraju i otkupe te stanove.

Inače, vrijednost radova iznosila je 373.564 kune, dok je uređenje cijelog tog objekta stajalo nešto više od tri milijuna kuna. Pritom je polovicu sredstava osigurao JUGS, a ostatak Grad i država.

- Mislim da trebamo nastaviti s uređenjem ovog stambenog niza, ali treba vidjeti pod kojim uvjetima. Usto, nastaljamo dalje s uređenjem stanova u POS-u Vilka Novaka jer postoji dosta građana koji žele kupiti POS-ov stan. Od 2005. do 2009. smo, podsjećam, izgradili 500 stanova no POS je nažalost propao. Zašto, ne bih htio ulaziti u to, no to je velika šteta za grad. POS je prvenstveno namijenjen mladim obiteljima, u Jalkovečkoj je prosjek godina 32, 33, to su visokoobrazovani mladi ljudi, 30 posto njih je izvan grada. POS je način da privučete mlade, obrazovane i deficitarne kadrove - dodao je Čehok.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić zadovoljan je što se lokalna zajednica na ovaj način uključila u pokušaj zadržavanja liječnika u Hrvatskoj.

- Ovo je dobrodošla inicijativa i već smo izradili pravilnik prema kojem će se raspisati natječaj i napraviti rang lista. Inače, već ima mnogo zainteresiranih liječnika i vjerujem da ćemo u kratkom roku popuniti ova četiri stana - napomenuo je dr. Kudelić dodavši da prva useljenja očekuje i prije ljeta.

Na novinarsko pitanje postoje li u OB Varaždin potrebe za liječnicima naveo je da potrebe uvijek postoje te se kontinuirano zapošljavaju liječnici, odnosno mladi specijalizanti.

- Trenutno je raspisan natječaj za specijalizacije koje nisu popunjene od prošle godine. Potrebe su velike, lani smo tražili 38 novih specijalizanata, većina mjesta je popunjena, a preostala ćemo, očekujem, uskoro popuniti - rekao je dr. Kudelić.

Označeno u
Galerija slika