FOTO: U varaždinskoj Općoj bolnici u rad pušten novi CT uređaj vrijedan 5,5 milijuna kuna Foto: Krešimir Đurić

FOTO: U varaždinskoj Općoj bolnici u rad pušten novi CT uređaj vrijedan 5,5 milijuna kuna

| 19.1.2018. u 12:06h | Objavljeno u Aktualno

U Općoj bolnici Varaždin je danas, 19. siječnja, u rad pušten novi, 128-slojni CT uređaj, koji omogućuje iznimno brzu i preciznu dijagnostiku uz minimalnu dozu zračenja. Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je istaknuo da je varaždinska bolnica dobila najbolji uređaj te vrste u Hrvatskoj.

- Sasvim sigurno postoji svojevrsna funkcionalna "trojnost" - ljudi, oprema, prostor, i sve je to u sustavu kao što su zdravstvo i bolnice pretpostavka da na kraju imamo rezultate. Što se tiče prostora, situacija nije blistava, no prostor rješavamo - 83 milijuna se ulaže u rekonstrukciju, odnosno energetsku obnovu bolnice. Ovih su dana prihvaćena još tri objekta, prijavili smo ih na europske fondove, a mi ćemo financirati s 50 posto. Dakle, još nekoliko desetaka milijuna ulaže se u bolnicu, u prostor. Sada je riječ o opremi, iako je i ovdje bilo važno urediti prostor, odnosno postaviti olovne ploče zbog zračenja, jer riječ je o aparatu koji je u suštini vrlo moderan redgen. Taj aparat, CT, ujedno puno košta, oko 5,6 milijuna kuna. Takvih je uređaja u Hrvatskoj trenutno 13, devet ih je kupilo Ministarstvo zdravstva, a za razliku od drugih, mi kupujemo sami, takav je, nažalost, naš odnos s Ministarstvom zdravstva. Mi smo kontinuirano i snažno oštećeni kod načina odlučivanja i dodjele sredstava, stoga smo i ovo ponovno financirali sami, iz decentraliziranih sredstava, te ćemo ove godine zatvoriti cijelu priču oko financiranja - istaknuo je Čačić.

Varaždinska bolnica je novi CT uređaj dobila nakon deset godina, a postojeći 64-slojni CT uređaj će i dalje biti u funkciji.

- Novi uređaj je brži, puno precizniji i, što je najvažnije za pacijenta, manje je zračenje. Budući da sad imamo dva CT uređaja, pacijente u slučaju kvara nećemo morati prevoziti u druge zdravstvene ustanove, nego ćemo moći raditi kontinuirano. Godišnje imamo između 11.000 i 12.000 pregleda – rekla je dr. med. Božena Barišić Skok, specijalist radiologije.

Zadovoljan novim uređajem je i dr. Ivan Klaneček, voditelj Odjela za radiologiju OB Varaždin, koji je ovom prilikom spomenuo i prigodnu zanimljivost.

- Postojeći uređaj, 64-slojni, koji je sad star 10 godina, montirali smo također za vrijeme Europskog rukometnog prvenstva, isto kao i sada. Ista priča, samo u poboljšanoj verziji - spomenuo je dr. Klaneček.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić je napomenuo da je CT uređaj danas neophodan za normalno funkcioniranje bolnice. Riječ je o uređaju koji koristi RTG zračenje te provodi kompjutoriziranu tomografiju (slojevito snimanje), a na njemu se pruža veliki broj različitih dijagnostičkih usluga, primjerice CT glave, toraksa, abdomena, zdjelice, ekstremiteta te drugih dijelova tijela, sve do kontrastnih pretraga i različitih vrsta CT angiografija.

- Liste čekanja su različite za različitu vrstu pretrage, a u prosjeku su do četiri i pol mjeseca. Međutim, hitni pacijenti se zbrinjavaju bez odgode, dok se onkološki bolesnici, primjerice, naručuju u točno određeno vrijeme – pojasnio je dr. Kudelić.

Novi Siemensov CT uređaj SOMATOM Definition AS+ nalazi se u podrumu zgrade Kirurgije. Instaliran je tijekom prosinca, a nakon toga je provedena edukacija zaposlenika. Za rad na novom uređaju je osposobljeno 18 prvostupnika radiološke tehnologije, a za očitanje CT snimaka svi liječnici specijalisti radiologije. Uređaj je u funkciji od 0 do 24 sata te se na njemu provodi dijagnostika polikliničkih, bolničkih i svih hitnih pacijenata.

Kako su napomenuli župan Čačić i ravnatelj Kudelić, OB Varaždin bi u svibnju ili lipnju napokon trebala dobiti i uređaj za magnetsku rezonanciju (MR). U tijeku je postupak javne nabave koji provodi Ministarstvo zdravstva, a odabran je uređaj u vrijednosti od 7,1 milijun kuna.

- Očekuje se potpis Ministarstva zdravstva na ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU fondova i nakon toga rok za isporuku MR-a je 90 dana – rekao je Kudelić.

Čačić se osvrnuo i na pitanje nedostatka liječnika.

- Predstoji nam ozbiljan napor na prvom mjestu u zadržavanju postojećeg kadra, zatim u dovođenju kadrova te obrazovanju i ulaganju u zdravstvene kadrove. Nažalost, to je naš problem u ovom trenutku. Imamo prostor, imamo opremu, ali nemamo dovoljno kvalitetnih ljudi. Ljudi koji rade ovdje u bolnici su prvorazredni, ali trebamo još takvih. Čovjek je ključan u svemu tome, i na tome moramo raditi. Ta je tema bila otvorena prije 10-12 godina, kad sam bio župan, no nažalost, tih se 12 godina nije radilo ništa. To su dugoročni projekti i na njima treba stalno raditi - naglasio je Čačić.

Na svečanosti u varaždinskoj bolnici bio je i zamjenik župana Robert Vugrin.