FOTO U ivanečkome kraju razlivena Bednja i pritoci prouzročili milijunske štete

Varaždinske vijesti | 22.9.2017. u 11:18h | Objavljeno u Aktualno

Proteklih je dana na ivanečkom području, zbog poplava koju su prouzročili razlivena Bednja i nabujali potoci, bilo uspostavljeno izvanredno stanje. Radi koordinacije svih mjera koje su se provodile u cilju obrane od poplava bio je aktiviran i Stožer Civilne zaštite Grada Ivanca.

U srijedu, 21. rujna, Grad Ivanec je od predsjednika vijeća svih 30 mjesnih odbora zatražio da do ponedjeljka, 25. rujna, u gradsku upravu dostave podatke o štetama koje su na njihovu području poplave i razliveni potoci nanijeli privatnoj imovini građana te komunalnoj i cestovnoj infrastrukturi.

Na terenu je i gradsko Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, a najpogođenija područja obišao je i gradonačelnik Milorad Batinić sa suradnicima iz komunalnih službi. Među ostalim, obišao je nerazvrstanu cestu u prigradskom ivanečkom naselju Salinovec, koju je bujica naprosto razorila.

Cesta je „potonula“ oko pola metra u duljini stotinjak metara, asfaltni sloj je puknuo na više mjesta te je doslovce ostao u zraku, a cesta je neprohodna i zatvorena za promet. Napuknuo je i cijeli okolni teren, stvorilo se klizište, a bujične vode koje su šikljale nizbrdo oštetile su makadamsku cestu prema predjelu Severinu i privatni plantažni vinograd.

Velika šteta je i u Margečanu, gdje je Bednja poplavila dvorišta, garaže i okućnice, dok su podzemne vode poplavile kućanstva. Ono što svakako i ovom prilikom treba spomenuti jest izniman angažman svih šest ivanečkih DVD-ova koji su najkritičnijih dana obavili pedesetak tehničkih intervencija na cijelom području grada.

Na mjesto intervencija izašli su svi DVD-ovi - DVD Ivanec, Salinovec, Gačice, Margečan, Radovan i Bedenec, a u pomoć su priskočili i DVD-ovi Klenovnik i Maruševec. U DVD-u Ivanec ističu da je ovoga puta najviše nastradalo područje grada Ivanca.

- Obrana od poplava i izgradnja nasipa izvršena je u Nazorovoj ulici kod tvrtke We-Kr, gdje je izgrađeno više od 150 metara nasipa. U Ulici žrtava hrvatskih domovinskih ratova izgrađen je nasip od 30 metara radi sprečavanja ulaska vode u kuću obitelji Belščak. Kod pružnog prijelaza u Ivanečkom Naselju, kao i u Stažnjevcu i Margečanu, također su izgrađeni nasipi i postavljane vreće s pijeskom. U utorak, 19. rujna, vatrogasci su bili na intervencijama punih 17 sati! – opisuje Mario Rogina, zapovjednik VZ grada Ivanca i DVD-a Ivanec.

Na području grada Ivanca u tri dana odrađeno je 45, dok je na području cijele Županije ukupno bilo 127 intervencija.

- Slobodno možemo reći da je uslijed obilnih kiša Ivanec bio jedno od najugroženijih područja, što potvrđuje podatak da je trećina ukupnih intervencija bila upravo u ovome kraju. A u kolikoj mjeri su ove godine elementarne nepogode harale Ivancem, svjedoči i podatak da je do 21. rujna DVD Ivanec intervenirao ukupno 113 puta, što je broj intervencija koji DVD uobičajeno ostvari za dvije i pol godine! – ističe Rogina.

No, sve spomenuto samo je manji dio ukupnih šteta koje će se još evidentirati i zbrajati idućih dana, kada se očekuju povratne informacije iz svih mjesnih odbora. Sasvim je sigurno da će biti iznimno velike jer prijave stižu s cijelog terena – iz Ivanca, Vuglovca, Salinovca, Lovrečana, Lukavca, Ivanečkog Naselja, Stažnjevca itd.

- Sadašnja oborinska odvodnja uz lokalne i županijske ceste dimenzionirana je za uobičajene protoke, ali ne i za ovakve ekstremne količine vode koje naprosto nije mogla „progutati“. Očito je da se suočavamo s posljedicama klimatskih promjena i da će se to morati uzimati u obzir kod svih budućih projekata. Ponovno se izlila Bednja i to unatoč tomu što je na ivanečkom području ona bila regulirana i tehnički uređena. Pritom je poplavila nekoliko privatnih kuća i teško oštetila objekte, prometnu infrastrukturu i poljoprivredne površine, na kojima je uništila ljetinu. S obzirom na to, s Hrvatskim vodama ponovno ćemo aktualizirati izgradnju retencija uzvodno i nizvodno od Ivanca, kao jedinog spasonosnog rješenja protiv poplavljivanja ne samo ivanečkog, već i lepoglavskog i pogotovo, ludbreškog područja – izjavio je Batinić.

Inače, u dogovoru s VZ-om, Grad Ivanec proteklih je dana vatrogascima koji su se na terenu borili sa stihijom osiguravao hranu i piće. Idućih dana gradonačelnik će prirediti prijem za vatrogasce.

Označeno u