Zdravko Jakop, pukovnik Željko Marinov i Anđelko Stričak Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Stričak u pratnji državnog tajnika Jakopa obišao radove u vojarni

| 17.7.2017. u 10:10h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik Anđelko Stričak, ujedno i potpredsjednik saborskog Odbora za obranu, jutros je u pratnji državnog tajnika ministarstva obrane Zdravka Jakopa obišao radove u vojarni Ivan V. Drašković u Optujskoj ulici u Varaždinu.

- Pume su se prošli tjedan uistinu vratile u Varaždin i vojnici su započeli s radovima na čišćenju okoliša. Nakon toga uslijedit će čišćenje objekata kako bismo mogli procijeniti troškove obnove, napraviti troškovnik i staviti ta sredstva u proračun za iduću godinu. Dio ćemo odraditi sami, a dio s vanjskom uslugom kako bi iduće godine uslijedili radovi, a najkasnije 2019. godine omogućili i povratak postrojbe - naveo je Jakop dodavši kako je o troškovima obnove zasad teško govoriti budući da se najprije mora očistiti prostor i objekti.

Pukovnik Željko Marinov, zapovjednik druge mehanizirane bojne „Puma“, sljedinice slavne 7. gardijske brigade, također je napomenuo kako ta postrojba prirodno pripada Varaždinu.

- Pume su odavde krenule u Domovinski rat, oni ovdje prirodno pripadaju, i vojnici imaju veliku želju da se vrate. Zasad uređujemo okoliš i dat ćemo sve od sebe kako bi se stvorili preduvjeti za građevinske radove te se nadamo i našem službenom povratku u Varaždin, odnosno na lokaciju s koje smo prirodno potekli - poručio je Marinov.

Stričak, jedan od najvećih zagovornika povratka sedamstotinjak vojnika bojne „Puma“ iz Varaždina i okolice, a koji danas rade u Našicama, ponovio je višestruku korist od povratka vojske u Varaždin.

- Još krajem studenog krenulo se s administrativnim pripremama za povratak vojske, odnosno moralo se usuglasiti resorno ministarstvo, Vlada RH i Oružane snage RH, i sada smo na početku realizacije tog projekta. Bilo je različitih mišljenja treba li se vojska vratiti ili ne, no moj je stav, kao i većine građana, da Varaždin treba vojsku i da Pume treba vratiti doma. Vojska nije sama sebi svrha već je cilj da pomogne civilima. Sigurnost će biti veća i, primjerice, u slučaju elementarnih nepogoda prvi će građanima pomoći vojnici. Usto, vojska je potrošač pa će i gospodarstvo imati koristi, tu će biti do sedamsto vojnika koji će tu živjeti i raditi, njihove obitelji će biti tu, tu će ostaviti svoje plaće pa će i proračun biti na dobitku, ali i lokalni obrtnici - ukazao je Stričak.

Jakop je dodao da dnevno na posao u Našice putuje više od šestotinjak ljudi, u autobusu provode do šest sati, a ovime će im se poboljšati kvaliteta življenja.

Što se tiče udruga i Državnog arhiva koji su trenutno smješteni u dijelu objekata vojarne, Jakop ističe kako je s Gradom dogovoreno da dio prostora bivše vojarne pripadne udrugama i Sveučilištu Sjever, dok će Državni arhiv biti preseljen u prostor bivše vojne pekare.

Stričak i Jakop danas su ujedno najavili kako će vojarnu početkom kolovoza obići i ministar obrane, potpredsjednik te čelnici Grada i Županije.