FOTO: Počinje energetska obnova sedam objekata Opće bolnice Varaždin Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Počinje energetska obnova sedam objekata Opće bolnice Varaždin

| 16.8.2017. u 14:02h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Danas je kod zgrade Kirurgije svečano obilježen početak radova na energetskoj obnovi objekata Opće bolnice Varaždin, za koju je ugovor potpisan prošle godine u lipnju. Kako je ovom prilikom istaknuto, u OB Varaždin bit će ovo prvo veliko ulaganje nakon 13 godina, kada je obnovljena zgrada Ginekologije. Radovi će obuhvatiti sedam objekata: zgrade kirurgije, interne, neurologije, ljekarne, praonice, logopedije (bivše Računovodstvo) i kuhinje.

- Početak energetske obnove skupa zgrada vrlo je važan trenutak za OB Varaždin. Riječ je gotovo o svim zgradama u kojima se obavlja medicinska djelatnost i koje vape za obnovom. Vrijednost energetske obnove iznosi 83,5 milijuna kuna, a financirat će se iz ušteda koje će OB Varaždin ostvariti tijekom sljedećih 14 godina. Znate u kakvim uvjetima radimo, radimo u zgradama koje su izgrađene u periodu od 1956. do 2001. godine. Zadnja zgrada koja je izgrađena u OB Varaždin je Interna koje također zahtijeva veliku obnovu, što se pokazalo i tijekom ovih ljetnih vrućina. Obnova na nekim projektima podrazumijeva promjenu krovišta, toplinski izolaciju, novu fasadu, dugo i željno očekivane nove prozore na pojedinim zgradama, promjenu dijela postrojenja koja se odnose na grijanje, postavljanje solarnih kolektora i još mnogo toga - istaknuo je ravnatelj OB Varaždin dr. Nenad Kudelić i zahvalio svima koji su protekle dvije godine radili na ovom projektu, a posebice, kako je naglasio, županu i predstavnicima Županije koji su posljednjih nekoliko tjedana uložili iznimne napore kako bi došli do realizacije ovog projekta.

Ujedno je najavio nova ulaganja u varaždinskoj bolnici.

- Iako je ovo vrlo važna i vrijedna investicija, sigurno nije jedina. Naime, Odjel hemodijalize uskoro će se preseliti na 5. kat internističko-pedijatrijskog paviljona. Također, u tijeku je i postupak javne nabave za nabavku 128-slojnog CT uređaja, a do kraja godine očekujemo i nabavku dugo i željno isčekivane magnetske rezonance. Ministarstvo zdravstva je raspisalo natječaj za nabavku sedam uređaja za sedam bolnica, među kojima je i OBV, koji će se finacirati iz sredstava Europske unije. Usto, u Novom Marofu uskoro počinje projekt izgradnje spojnog objekta, papirologiju smo odradili, a uskoro očekujemo i realizaciju objedinjenog hitnog bolničkog prijema i dnevne bolnice, odnosno jednodnevne kirurgije - rekao je Kudelić i naglasio kako se nada da je tek početak, dodavši kako se ne smije zaboraviti da treba realizirati još jedan važan projekt, a to je okosnica bolnice - izgradnja jedinice intenzivnog liječenja, operacijskog bloka, transfuzije i radiologije.

Župan Radimir Čačić naglasio je kako nakon dugog niza godina potpisivanja ugovora konačno počinju radovi.

- Zadnja velika investicija, čija je vrijednost bila tri puta manja, bila je 2004. godine, a zadnja zaista velika investicija bila je 1991. godine, a riječ je o izgradnji interne i pedijatrije. Sadašnja investicija sa sobom nosi puno manjih, ali važnih stvari, o čemu govori i činjenica da će se iz ušteda uspijevati platiti investicija, što dokazuje u kakvom su stanju zgrade. Zahvaljujem svim predstavnicima ministarstava, Vlade, ravnateljima i direktorima fondova i svima koji su doprinijeli tome da smo doslovno u 30 dana, nakon više od godinu dana čekanja, dobili suglasnosti na projekte i potpise te regulirali seriju odnosa s Fondom, APN-om, PPD-om i bolnicom. Odnosi su bili opterećini nizom problema, jer je zbog proteka vremena rok postao nemoguć. No, ako znate što radite i ako to radi netko tko je je to puno puta radio na velikim projektima, i komplicirane stvari mogu se napraviti djelotvornije - istaknuo je Čačić.

Damir Spudić, član Uprave i izvršni direktor zadužen za financije u tvrtki PPD ESCO, koja je izvođač radova, izrazio je zadovoljstvo što se danas svečano obilježava otvorenje gradilišta na kojem će radovi započeti za 10-15 dana, i započinje s obnovom.

- Bolnica u Varaždinu obnavlja se u skladu s Programom energetske obnove javnih zgrada koji organiziraju APN i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji i subvencionira ovaj projekt. Radovi će završiti do 31. prosinca 2018. godine, a obuhvaćaju poslove u strojarstvu, grijanju i hlađenju, vanjsku ovojnicu, vanjsku stolariju, krovišta i slično. Budući da je riječ o energetskoj obnovi, cilj je da u konačnici varaždinska bolnica troši manje energije. Prema proračunima, godišnja potrošnja energije smanjit će se za oko 8,4 milijuna kilovata, što je godišnje oko 3,4 milijuna kuna. Ono što kao izvođač radova možemo reći da se nadamo kako će sve ići po planu te da će sljedeće godine bolnica osvanuti u novom ruhu - rekao je Spudić.

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir istaknuo je kako je ovo četvrti projekt po veličini u Hrvatskoj, kada se gleda zahtjevnost i financijska sredstva, a od bolnica je treći po veličini.

- Odlika i glavna kvaliteta ovih energetskih projekata su ispunjavanje tri cilja: ušteda energije, ovakva je bolnica, naime, ogroman potrošač energije i ovakvim se projektima uštedi od 50-70 posto energije, što su ogromna sredstva. Drugi je cilj smanjenje ispuštanja CO2 u okoliš, odnosno manje zagađujemo svoj okoliš, a treći je cilj poticanje gospodarstva, odnosno graditeljstva. Bolnica će, naravno, i ljepše izgledati i biti ugodnija - kazao je državni tajnik.

Za provedbu Programa energetske obnove zgrada javnog sektora, u sklopu kojeg se odvija ovo ulaganje, zadužena je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava sredstava za sufinanciranje provedbe. Fond će osigurati 24 milijuna kuna, a ostatak sredstava Prvo plinarsko društvo, pružatelj energetske obnove koje je odabrano putem postupka javne nabave. Investicija će se sljedećih 14 godina otplaćivati iz ušteda na energentima, koje će iznositi oko 60 milijuna kuna. Rok za dovršetak svih radova je 31. prosinca 2018. godine.

Svečanom otvorenju gradilišta prisustvovali su i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, pomoćnik ministra zdravstva Denis Kovačić, saborski zastupnici Anđelko Stričak i Mario Habek, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac, zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) direktor Slavko Čukelj sa suradnicima, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok te gradonačenici i načelnici gradova i općina Varaždinske županije.