FOTO Počela obnova drvenog mosta kod Kule stražarnice

VV | 10.1.2018. u 14:12h | Objavljeno u Aktualno

Danas ujutro djelatnike Gradskoga muzeja Varaždin kod Kule stražarnice iznenadili su nenajavljeni radovi na drvenom mostu, odnosno njegovo uklanjanje i postavljanje novog.

Ravnatelj muzeja Miran Bojanić Morandini rekao nam je da ne zna točno o kakvim je radovima riječ, jer je prostor izvan bedema u nadležnosti Grada Varaždina, a od Grada Varaždina čekamo službeno priopćenje o radovima.

- Grad Varaždin vlasnik je objekata i svih površina na Šetalištu Josipa Jurja Strossmayera, koji čine Stari grad, Žitnica i Kula stražarnica. Gradski muzej Varaždin korisnik je tih objekata, a tvrtka Parkovi d.d. zadužena je za uređenje i održavanje zelenih (javnih) površina na Šetalištu.
Kako je riječ o iznimno velikim površinama i objektima, brojnom imobilijaru i drvenim (dva mosta) i kamenim konstrukcijama (nekoliko stotina metara kamenih zidova), zahtjevno je i održavanje toga prostora, koje je u nadležnosti Grada Varaždina. Zbog toga je svaka investicija, poput trenutačno aktualne obnove mosta na ulazu u Kulu stražarnicu ili najavljeni radovi na sanaciji drugog drvenog mosta preko bedema, itekako važna i dobrodošla. S obzirom na to da kroz Šetalište dnevno prolaze stotine naših sugrađana, školaraca i turista, najvažnije je njihovo sigurno kretanje i boravak na tome prostoru, a isto tako i njegova uređenost kao javne gradske površine, za što je neophodno prikladno i kontinuirano održavanje. Osim spomenutih drvenih mostova, u vrlo kritičnom stanju su i kameni zidovi oko Starog grada, uključujući i potporni zid kod Kule stražarnice, pa Gradski muzej Varaždin apelira na nadležne gradske odjele i institucije da što prije u svoje financijske projekcije uvrste sanaciju i obnovu tih kritičnih točaka Staroga grada, nesumnjivo najvrjednije kulturno-povijesne cjeline u Varaždinu - rekao je.

Galerija slika