FOTO Otvoreno reciklažno dvorište na koje građani od sutra mogu dovoziti otpad Foto: Krešimir Đurić

FOTO Otvoreno reciklažno dvorište na koje građani od sutra mogu dovoziti otpad

| 10.7.2017. u 14:28h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Simboličnim bacanjem limenke s bojom i žbuke te električne grijalice, danas su varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te ministar zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislav Ćorić svečano pustili u rad reciklažno dvorište na Motičnjaku.

Građani će, počevši od sutrašnjeg dana, u reciklažno dvorište besplatno moći dovoziti građevni otpad, električnu i elektroničku opremu, baterije i akumulatore te problematični otpad poput otapala, kiselina, pesticida i ostalog. Vlasnik investicije vrijedne 4,8 milijuna kuna je Grad Varaždin pri čemu sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznosi 43 posto, no Grad je reciklažno dvorište temeljem nedavno potpisanog ugovora ustupio na upravljanje komunalnoj tvrtci Čistoća, kao davatelju javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada.

- Ova će investicija omogućiti našim građanima da više ne brinu kuda će s primjerice baterijama, limenkama od boje ili pak s glomaznim otpadom poput namještaja ili s građevinskim otpadom. To će sve besplatno moći dovesti ovdje i besplatno biti zbrinuto kada je riječ o građanima. No, kada je riječ o pravnim osobama, oni će imati cjenik - pojasnio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok dodavši kako će građani više informacija o reciklažnom dvorištu dobiti s računima za kolovoz.

Inače, građani će otpad na reciklažno dvorište moći dovoziti utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 10 do 17 sati te subotom od 8 do 13 sati. No, iz Čistoće napominju kako je ovo zasad privremeno radno vrijeme te će se ono po potrebi kasnije mijenjati.

Gradonačelnik je rekao kako je ovo samo prvi korak investicija na Motičnjaku.

- U neposrednoj blizini reciklažnog dvorišta već se počela graditi i sortirnica u čemu će nas podržati i ministarstvo, a plan je izgraditi još jedno reciklažno dvorište ili pak ići na varijantu mobilnog reciklažnog dvorišta. Nakon toga ide i kompostana, i nakon micanja bala, vjerujem da ćemo u dvije godine postati Varaždin-zeleni grad - poručio je Čehok.

I dok sam ministar zaštite okoliša i energetike nije davao izjave za medije napomenuvši tek na početku kako je ovo dobar projekt, potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar napomenuo je kako je najvažnije da se RCGO Piškornica pretvori u pravi regionalni centar koji će s varaždinskog i s drugih reciklažnih dvorišta moći primati sav otpad koji se ne može ponovno upotrijebiti.

- Zbog toga forsiramo da Piškornica ide dalje, u pripremi je drugi krug natječaja, on treba biti pokrenut u iduća 2-3 mjeseca. U međuvremenu moramo napraviti sve kako bi Varaždin i ostale općine i gradovi sa sjevera ostali čisti, kako ne bi uništavali okoliš i zato moramo puno uložiti u zaštitu okoliša - naveo je Štromar.

Označeno u