FOTO Otvoreno reciklažno dvorište na koje građani od sutra mogu dovoziti otpad

Napisao/la: -
FOTO Otvoreno reciklažno dvorište na koje građani od sutra mogu dovoziti otpad Foto: Krešimir Đurić

Simboličnim bacanjem limenke s bojom i žbuke te električne grijalice, danas su varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te ministar zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislav Ćorić svečano pustili u rad reciklažno dvorište na Motičnjaku.

Građani će, počevši od sutrašnjeg dana, u reciklažno dvorište besplatno moći dovoziti građevni otpad, električnu i elektroničku opremu, baterije i akumulatore te problematični otpad poput otapala, kiselina, pesticida i ostalog. Vlasnik investicije vrijedne 4,8 milijuna kuna je Grad Varaždin pri čemu sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznosi 43 posto, no Grad je reciklažno dvorište temeljem nedavno potpisanog ugovora ustupio na upravljanje komunalnoj tvrtci Čistoća, kao davatelju javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada.

- Ova će investicija omogućiti našim građanima da više ne brinu kuda će s primjerice baterijama, limenkama od boje ili pak s glomaznim otpadom poput namještaja ili s građevinskim otpadom. To će sve besplatno moći dovesti ovdje i besplatno biti zbrinuto kada je riječ o građanima. No, kada je riječ o pravnim osobama, oni će imati cjenik - pojasnio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok dodavši kako će građani više informacija o reciklažnom dvorištu dobiti s računima za kolovoz.

Inače, građani će otpad na reciklažno dvorište moći dovoziti utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 10 do 17 sati te subotom od 8 do 13 sati. No, iz Čistoće napominju kako je ovo zasad privremeno radno vrijeme te će se ono po potrebi kasnije mijenjati.

Gradonačelnik je rekao kako je ovo samo prvi korak investicija na Motičnjaku.

- U neposrednoj blizini reciklažnog dvorišta već se počela graditi i sortirnica u čemu će nas podržati i ministarstvo, a plan je izgraditi još jedno reciklažno dvorište ili pak ići na varijantu mobilnog reciklažnog dvorišta. Nakon toga ide i kompostana, i nakon micanja bala, vjerujem da ćemo u dvije godine postati Varaždin-zeleni grad - poručio je Čehok.

I dok sam ministar zaštite okoliša i energetike nije davao izjave za medije napomenuvši tek na početku kako je ovo dobar projekt, potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar napomenuo je kako je najvažnije da se RCGO Piškornica pretvori u pravi regionalni centar koji će s varaždinskog i s drugih reciklažnih dvorišta moći primati sav otpad koji se ne može ponovno upotrijebiti.

- Zbog toga forsiramo da Piškornica ide dalje, u pripremi je drugi krug natječaja, on treba biti pokrenut u iduća 2-3 mjeseca. U međuvremenu moramo napraviti sve kako bi Varaždin i ostale općine i gradovi sa sjevera ostali čisti, kako ne bi uništavali okoliš i zato moramo puno uložiti u zaštitu okoliša - naveo je Štromar.

Martina Pižeta

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.