FOTO: Nezaposleni i umirovljenici dobili diplome za uspješno završene tečajeve Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Nezaposleni i umirovljenici dobili diplome za uspješno završene tečajeve

| 2.9.2016. u 15:32h | Objavljeno u Aktualno

Polaznicima programa edukacije nezaposlenih osoba i informatičkog opismenjivanja umirovljenika danas su u varaždinskoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Goran Habuš i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić podijelili diplome.

Naime, Grad Varaždin je u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Regionalnim uredom Varaždin surađivao na projektima edukacije nezaposlenih osoba. Riječ je o programima usavršavanja za voditelje izrade i provedbe EU projekata te programa kojem je cilj bio stjecanje znanja za rad na računalu. Zajedno s  Udrugom umirovljenika Grada Varaždina provodio se i program informatičkog opismenjivanja umirovljenika i stjecanja vještina u korištenju novih tehnologija. Programe je uspješno završilo 24 nezaposlenih i 36 umirovljenika.

- Već treću godinu podupiremo ovakve tečajeve, zahvaljujući suradnji sa Zavodom za zapošljavanje. Ukupno je u gradskom proračunu za to planirano 258.000 kuna, a dosad smo potrošili 156.000 kuna, što znači da će biti još takvih aktivnosti do kraja godine. POU daje i kadrove i prostor za osposobljavanje, a mislim da zbog ovakvih projekata možemo govoriti o tome da je u Varaždinu danas nezaposlenost među najnižima u Hrvatskoj. U gradu je nezaposlenost ispod 5 posto, a u županiji ispod 8 posto. Iako ovakve "sitne" mjere ne izgledaju kao nešto bitno, one dižu konkurentnost nezaposlenih osoba. Svima koji su završili ove tečajeve želim da što prije nađu posao i "osiguraju svoj kruh", a umirovljenicima da otvore taj novi svijet interneta kroz koji odsad i kod kuće mogu doći do informacija koje su im dosad bile nedostupne - rekao je ovom prilikom Habuš.

Ravnateljica POU Varaždin Mirjana Premuž i predstojnica varaždinskog HZZ-a Jasenka Hutinski istaknule su važnost ovakvih edukacija za stjecanje novih znanja i vještina te podizanje konkurentnsoti.

- Svaka edukacija u vrijeme nezaposlenosti i u vremenima kada na tržištu rada uvijek treba biti spreman na promjene i stjecanje dodatnih znanja i vještina je izuzetno vrijedna. Mi nezaposlene osobe usmjeravamo da moraju razmišljati na taj način, da je vrijeme nezaposlenosti pogodno vrijeme za učenje jer tada ljudi imaju i malo više vremena nego kad rade. Ova znanja pomažu za brže snalaženje na tržištu rada, jer danas više nema proizvodnog radnog mjesta za koje ne trebaju ove vještine. Također, u vrijeme kada se moramo boriti za dobivanje sredstava iz europskih fondova, treba nam što više osposobljenih osoba za takve poslove, a u to su uključene visoke ili više stručne spreme koje dobro znaju engleski jezik - kazala je Hutinski.

Među polaznicima kojima su danas podijeljene diplome bila je i Ljiljana Kapustić, koja je kao nezaposlena osoba pohađala tečaj za operatera na računalu.

- Bilo nam je prekrasno, vratili smo se u školske klupe, družili smo se i puno smo toga naučili. Nismo došli totalno informatički nepismeni, znali smo se služiti računalom, međutim znanje koje smo stekli na tečaju puno nam znači, s obzirom da vam danas u životopisu mora pisati da znate raditi na računalu. Zahvaljujem Gradu Varaždinu i HZZ-u što su nam omogućili da polazimo ovaj tečaj i pozdravljam sve buduće takve tečajeve budući da smo mi generacija koja informatičke vještine nije stekla u školi, nije ni bilo računala u to vrijeme, tako da nam je ovo iskustvo zaista dobro došlo - naglasila je Lj. Kapustić.