FOTO Na ovogodišnji aeromiting stižu i časnici Kraljevskog ratnog zrakoplovstva?

M.P./Varaždinske vijesti | 25.1.2018. u 13:46h | Objavljeno u Aktualno

Osim MIG-ova 21, Krila Oluje, Soko Galeba G-2 i akrobacija Petera Podlunšeka, posjetitelji ovogodišnjeg aeromitinga koji će se 21. i 22. srpnja održati u Varaždinu mogli bi vidjeti i dojmljiv nastup članova Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF). Naime, članovi RAF-a tih će dana boraviti u Hrvatskoj gdje će nazočiti obuci sa članovima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) pa postoji mogućnost da nastupe i u programu ovogodišnjeg Croatian International Air Showa Varaždin (CIAV 2018).

DSC 7622

Upravo su se iz tog razloga britanski časnici RAF danas susreli s predstavnicima varaždinske gradske vlasti i Aerokluba Varaždina, inače organizatora CIAV-a 2018, kako bi se upoznali s uvjetima na varaždinskom aerodromu.

- HRZ u svom programu obuke pilota borbenih aviona obavlja zajedničke treninge sa svim zrakoplovstvima zemalja članica NATO-a, a jedan od njih je i trening s RAF-om. S obzirom da će se dio obuke odvijati u terminu kada je i aeromiting, došli smo u Varaždin kako bi oni procijenili mogu li se pridružiti manifestaciji i učiniti je još atraktivnijom za posjetitelje - pojašnjava Stanko Hrženjak, brigadir HRZ-a.

Otkriva kako su prve impresije britanskih časnika dobre, no s obzirom da se radi o bojnim zrakoplovima koji zahtijevaju određene standarde, odluku će donijeti oni.

- Naš je cilj bio da im prezentiramo stvarno stanje kako bi mogli donijeti odluku, no prvenstveno se radi o zadovoljavanju sigurnosnih mjera - navodi Hrženjak dodavši kako će do travnja dobiti konačan odgovor hoće li RAF moći sudjelovati na varaždinskom aeromitingu ili ne.

No, zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar izražava nadu da će se to na koncu i ostvariti.

BeFunky Collage

- Grad se uključuje u organizaciju CIAV-a i danas smo s gostima iz RAF-a i prijateljima iz MORH-a imali konstruktivan razgovor te smo nešto novo i naučili - napominje Avar.

Dodaje kako varaždinski aerodrom ima puno potencijala iako je često puta bio spominjan u negativnim konotacijama te traju razgovari s operaterom i razmatraju se daljnje mogućnosti.

Robert Mišak iz Aerokluba Varaždin također se složio da bi nastup RAF-a na ovogodišnjem CIAV-u bio dodatni razlog da posjetitelji dođu i uživaju u sedmom po redu aeromitingu.

- Aeromiting je postao brand grada Varaždina i Varaždinske županije, a ove će se godine održati pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH u organizaciji Aerokluba Varaždin i suorganizaciji sa OSRH-a te uz podršku Varaždinske županije i Grada Varaždina. Vjerujem da će Varaždin i ove godine biti odlično posjećen - kaže Mišak koji ovim putem poziva sve zainteresirane da novosti oko CIAV-a prate na internetskoj stranici www.airshow-varazdin.com.

Označeno u