FOTO: Danom narcisa ukazali na važnost samopregleda i besplatne mamografije Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Danom narcisa ukazali na važnost samopregleda i besplatne mamografije

Varaždinske vijesti | 23.3.2019. u 14:05h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji Udruge žena oboljelih na dojku Mammae klub Varaždin, danas je održan jubilarni, dvadeseti po redu Dan narcisa. Akcija je to čiji je cilj senzibiliziranje javnosti za probleme vezane uz karcinom dojke, ali i osvješćivanja žena o potrebi samopregleda i besplatnih mamografskih pregleda koji im mogu spasiti život.

Akciju su podržali i dužnosnici Varaždinske županije, savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenik župana Robert Vugrin te županijski vijećnici Vlasta Cindrić i Nenad Koščak. Natalija Martinčević naglasila je kako su narcise simbol proljeća, života i nade te je pohvalila Mammae klub Varaždin koji već punih dvadeset godina predano provodi ovu akciju.

- Činjenica je da posljednjih desetljeća maligne bolesti predstavljaju jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova kako zbog broja novooboljelih i umrlih od ove skupine bolesti, tako i zbog visokih financijskih izdataka zdravstvenog sustava za njihovo zadovoljavajuće i što uspješnije zbrinjavanje. Stoga su pohvalne ovakve akcije koje ukazuju na prevenciju i koristim priliku da čestitam udruzi Mammae kluba na njihovom angažmanu, eneregičnosti i humanosti. Varaždinska županija je inače s 15.000 kuna financirala kupnju aparata za limfnu drenažu koja je predana OB Varaždin, a putem EU fondova opremamo naše Domove zdravlja novom zdravstvenom opremom, ponajviše ultrazvučnim aparatima. Ove godine stiže preko 12 milijuna kuna iz EU-a za nove aparate i nove zdravstvene usluge u Domovima zdravlja diljem županije, a cilj je da se našim građanima, prvenstveno omogući pristup što većem broju zdravstvenih usluga – rekla je Martinčević te pozvala sve žene, ali i muškarce da se odazovu na pregled te da brinu o svome zdravlju.

Podsjetimo, podršku oboljelim ženama članice Mammae kluba Varaždin jučer su iskazale u Dnevnoj bolnici Onkološkog odjela Opće bolnice Varaždin. Predsjednica Mammae kluba Varaždina Marija Hrašćanec tom je prilikom napomenula da je cvijet narcisa simbol rađanja novog života oboljelih žena.

- Želimo pokazati da se s tom bolešću može živjeti, a s napretkom medicine, s novim lijekovima, liječenjem stručnih onkologa, garantira se ne samo nastavka života nego i nastavak kvalitetnijeg života - rekla je Hrašćanec te dodala da je trenutak kada se dozna dijagnoza ženama jedan od najtežih trenutaka u životu, ali da se strpljivošću dolazi do trenutka kada će se primiti zadnja terapija.

Naglasila je da Mammae klub pruža potporu ženama oboljelima od raka dojke, a čine to žene koje su se i same borile s ovom bolešću, kao i one educirane za pružanje psihološke pomoći.