FOTO: Čak 526 pripadnika međunarodnih snaga branilo Varaždin od katastrofalne poplave

| 12.10.2017. u 15:31h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Područje Varaždinske županije pogodile su velike poplave čiji je intenzitet, razmjer i učinak bio okidač traženja međunarodne pomoći. Srećom radi se samo o scenariju vježbe koja se jučer i danas održala na nekoliko lokacija u županiji.

U Trnovcu Bartolovečkom, Velikom i Malom Bukovcu, Kučanu Ludbreškom te na koritu rijeke Drave međunarodni su timovi u koordinaciji s domaćim snagama sudjelovali u simulaciji velikog oborinskog vala koji je prijetilo gradu.

Vrhunac vježbe odvijao se kod korita rijeke Drave, nedaleko od varaždinske Arene, gdje su međunarodni timovi u suradnji s domaćinima podigli branu dugu oko tri kilometra. Radilo se i na rasterećenju pritiska vode iz korita rijeke Drave u pomoćne kanale te je koordinacija mnoštva bila glavni cilj.

Radi se o regionalnoj terenskoj vježbi Ipa Floods Varaždin na kojoj je sudjelovalo ukupno 526 ljudi. Došli su timovi iz BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova, Makedonije, Turske te Njemačke i Italije, a glavni cilj bio je kako se snaći u kriznim situacijama.

Vježba nema za cilj "jurišanje" nego da se izvježbaju i upoznaju procedure koje su relevantne u katastrofalnim situacijama od komunikacije, koordinacije, planiranja, upravljanja informacijama, sigurnosti, logističke potpore te je cilj domaće snage povezati s međunarodnim.

Kako je bilo na terenu pogledajte u našoj galeriji.

Označeno u