FOTO Čačić uoči sastanka s premijerom: Ne očekujem demagogije već teme i rješenja Foto: Krešimir Đurić

FOTO Čačić uoči sastanka s premijerom: Ne očekujem demagogije već teme i rješenja

Varaždinske vijesti | 4.7.2018. u 11:51h | Objavljeno u Aktualno

U varaždinskoj Županijskoj palači u tijeku je 4. sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskome saboru, dok sastankom predsjeda premijer Andrej Plenković.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić istaknuo je uoči sastanka kako je ovo prvi puta da su u Varaždinu ugostili cijelu Vladu i sve hrvatske župane.

- To je u suštini skup ljudi koji su izvršna vlast pa ne očekujem demagogije ni politikanstva nego operativne teme i rješenja, jer dosadašnje iskustvo je pokazalo da su problemi županija i župana bez političkih boja. Svi mi otprilike na isti način vidimo i ista rješenja tražimo - rekao je župan uoči sastanka.

Dodao je kako sve županije imaju jedan ključan problem, a  to je problem domicilne komponente.

- Ove godine bi trebali dati 81 milijun domicilne komponente, a cijeli izvorni budžet ove županije je 74 milijuna. To je problem i svih drugih, naročito onih koji su uspješni u privlačenju europskog novca, ali već sutra bit će to problem svih. To će biti jedna od ozbiljnih tema danas. Što se tiče specifičnih tema ove županije, mi imamo taj problem dodatnog duga povrata Vlade po JPP-u koji već iznosi 34 milijuna kuna - istaknuo je župan Čačić.

Dodao je kako bi jedna od tema danas trebala biti i formiranje Savjeta za razvoj sjeverozapadne i središnje Hrvatske.

- Mi imamo jedan zahtjev cijelog Sjevera da se formira dogovoreni Savjet za razvoj sjeverozapadne i središnje Hrvatske, kao što je napravljeno sa Slavonijom. Ono o čemu moramo razgovarati su i specifične teme sjevera kao regije, a to su niske plaće. Varaždinska je županija je najveći per capita neto izvoznik u Hrvatskoj, a s druge strane županija s najnižim plaćama. Kad govorimo o poreznoj reformi, onda smo stava da se mora ići na oslobođenje poreza na rad, a PDV je tek u drugom planu. Dakle, vodimo računa o tome da zadržimo ovdje ljude, da imamo radnu snagu, a neke ljude eventualne i vratimo u zemlju. I to će danas biti jedna od važnijih tema - istaknuo je župan.