Fond pozvao Općine i Gradove da iskažu interes za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada Foto: VV arhiva / ilustracija

Fond pozvao Općine i Gradove da iskažu interes za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

I.D./Varaždinske vijesti | 5.2.2018. u 09:48h | Objavljeno u Aktualno

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je 29. siječnja Najavu javnog poziva jedinicama lokalne samouprave za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, s ciljem uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Hrvatske, transparentnosti i pojednostavljenja procedura te postizanja ciljeva odvojenog prikupljanja otpada i recikliranja.

Iskazom interesa prikupit će se podaci o potrebama jedinica lokalne samouprave (JLS) za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, temeljem čega će Fond provesti objedinjeni postupak javne nabave za sve jedinice lokalne samouprave.

- U svrhu osiguranja sredstava iz europskog Kohezijskog fonda, Fond će se kao jedini prihvatljivi prijavitelj javiti na Ograničeni poziv za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koji će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike naknadno objaviti u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014.-2020. godina - pojašnjavaju iz Fonda.

Dodaju kako će se projekt smatrati odobrenim po donošenju Odluke o financiranju Ministarstva zaštite okoliša i energetike, nakon čega će se potpisati Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Nakon toga, Fond će provesti postupak javne nabave za nabavu spremnika, a sa svakom JLS kojoj se odobri zahtjev, Fond će sklopiti poseban ugovor.

Među uvjetima za prijavu, navodi se i kako se prijaviti mogu isključivo JLS-ovi koji imaju važeći Plan gospodarenja otpadom, usklađen sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. Broj zahtjeva  koje JLS-ovi mogu dostaviti bit će ograničen, odnosno svaka JLS može dostaviti po jedan zahtjev.

Nabava spremnika sufinancirat će se iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" u visini do 85 posto prihvatljivih troškova, a preostala sredstva u visini do 15 posto osigurat će se u proračunu JLS-ova. Prihvatljivi troškovi su nabava spremnika raznih zapremina za odvojeno prikupljanje otpadnog papira, stakla, plastike, tekstila i biootpada (uključujući vrtne kompostere). Za informiranje, promidžbu i vidljivost projekta, te upravljanje projektom, do 85 posto prihvatljivih troškova sufinancirat će se iz Operativnog programa, a preostala sredstva osigurat će Fond.

Objava Javnog poziva za iskaz interesa JLS-ima očekuje se u roku od 30 dana, a sve Općine i Gradovi svoje prijedloge na ovu najavu mogu dostaviti na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., zaključno do 13. veljače.

Detaljne informacije o najavi Javnog poziva dostupne su na internetskoj stranici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.