Energetska obnova zgrada varaždinske bolnice u punom je jeku

Varaždinske vijesti | 30.5.2018. u 12:15h | Objavljeno u Aktualno

Opća bolnica Varaždin posljednjih je mjeseci veliko gradilište.

U punom je jeku projekt energetske obnove bolničkih zgrada vrijedan 82 milijuna kuna. Projekt se financira iz dva izvora. Točnije 24 milijuna kuna financira Fond, a ostatak će se financirati putem uštede kroz 14 godina. Njime je obuhvaćeno sedam zgrada (zgrade interne, kirurgije, neurologije, logopedije te zgrade ljekarne, odnosno laboratorija, kuhinje i praone).

– Što se tiče trenutne situacije i ako se gleda vanjski izgled zgrada, može se reći kako je nekoliko zgrada već gotovo. Riječ je o zgradi gdje je smješten Medicinsko biokemijski laboratorij, zatim zgrade kuhinje i praone. Osim fasade, na krovu tih zgrada postavljeni su i solarni kolektori. Trenutno se paralelno radi na vanjskoj obnovi zgrade kirurgije, gdje su zamijenjeni gotovo i svi prozori, te na zgradi interne. Ono što me posebno veseli, je dio koji posjetitelji bolnice, ali i njeni korisnici neće toliko vidjeti izvana, ali će osjetiti. Naime, ide kompletna rekonstrukcija grijanja, a koristit će se obnovljivi izvori energije. Na godišnjoj razini moramo postići uštede u minimalnom iznosu od 4 milijuna i 250 tisuća kuna, što je više nego realno, a ja očekujem da će biti i veće – izjavio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr.med.

Osim ovih sedam zgrada, Opća bolnica Varaždin prijavila je još tri zgrade unutar bolničkog kruga, a čija će se energetska obnova financirati također iz europskih fondova.

– Riječ je o zgradi staroj 120 godina u kojoj je trenutno smještena uprava bolnice, te dio poliklinika, a krenut će se i u obnovu zgrade psihijatrije. Njihova obnova ide po drugačijem modelu, gdje će se 55 posto financirati iz EU fondova, a ostatak kreditom iz HBOR-a po vrlo povoljnim cijenama. Treća zgrada koju smo prijavili, zgrada je centralnog rendgena. Ona je 2/3 u vlasništvu Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, a svega 1/3 u vlasništvu bolnice. Napravili smo dobar projekt te se nadamo da će i ta zgrada proći na natječaju. Na taj način zaokružila bi se priča oko projekta energetske obnove te bi tada gotovo svi objekti unutar bolničkog kruga bili obnovljeni čime bi se bitno promijenili uvjeti boravka pacijenata i rada naših zaposlenika – istaknuo je dr. Kudelić.

Ulaže se puno i u Službu za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof. Tako se ovih dana dovršava palijativni centar u Novom Marofu, prvi veliki zdravstveni objekt u Varaždinskoj županiji koji će u potpunosti biti izgrađen i opremljen EU novcem. Izgradnja je počela u rujnu prošle godine, a takozvani spojni objekt u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Opće bolnice Varaždin već je sada pod krovom, dovršava se energetski učinkovita fasada, a u tijeku su radovi na unutrašnjem uređenju.

Projekt je vrijedan 51,5 milijuna kuna, a njime će se dobiti iznimno važni zdravstveni prostori: bolesničke sobe sa 72 nova bolnička kreveta palijativne skrbi za posebno ranjive skupine, pripadajući prostori za rad bolničkog palijativnog odjela, bazen za obavljanje hidroterapije, prostori za fizikalnu terapiju i prostori patologije. Uz to će biti nabavljena oprema vrijedna 13,9 milijuna kuna za sam palijativni centar, ali i za cijelu Službu za produženo liječenje i palijativnu skrb.

– Ono što prosječan čovjek koji nije korisnik naših usluga u Novom Marofu možda ne zna: da u novomarofskoj bolnici ne postoje samo smještajni kapaciteti, već i poliklinike gdje se mogu obaviti palete usluga u polikliničkoj zdravstvenoj zaštiti, od rendgena, ultrazvuka, EKG-a, EEG-a i drugo. Stoga je i opremanje novo, suvremenom opremom od izuzetne važnosti – naglasio je ravnatelj Kudelić.

Nije zaboravljen ni Klenovnik. Prema riječima ravnatelja Kudelića, tamo se također radi na projektu energetske obnove zgrada.

– Naime, kako se očekuje nastavak projekta putem kojeg smo riješili ova dva objekta u Novom Marofu, planiramo isto tako putem njega prijaviti i dvije zgrade za energetsku obnovu i u Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik. Trenutno je u izradi dokumentacija, te očekujemo otvaranje natječaja. Kako smo se do sada pokazali dosta dobrim oko prijava na natječaje, nadam se da ćemo i u samom Klenovniku uspjeti napraviti pomake na bolje – zaključio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin.