Dubravka Šuica: Za borbu protiv raka nužno je izdvojiti više novaca u proračunu

Varaždinske vijesti | 16.11.2018. u 15:10h | Objavljeno u Aktualno

Dubravka Šuica, voditeljice hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu, u Varaždinu je u petak organizirala konferenciju „Fight & Win – Kako se oduprijeti raku?“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i borbe protiv raka te poticanja razmjene iskustava u svrhu informiranja i edukacije.

Nakon Dubrovnika, Splita, Osijeka i Rijeke, Skupštinska dvorana Varaždinske županije bila je premala za sve zainteresirane za ovu aktualnu temu.

suica_1.jpg

Europarlamentarka Šuica uvodno je naglasila da je ova bolest u svijetu postaje pandemija te da je odlučila dio svoj političke aktivnosti usmjeriti prema tom problemu.

- Želimo pokazati putem govornika koji su sami preživjeli tu tešku bolest da se ta bolest može preživjeti, da joj se može oduprijeti. Posebno želimo napraviti pritisak na one koji odlučuju, a to je u ovom slučaju Vlada i Ministarstvo zdravstva, da veći dio novca u proračunu odvoje za borbu protiv raka - kazala je Šuica i dodala da je u tijeku javna rasprava oko Nacionalne strategije za borbu protiv raka.

suica_2.jpg

- To je nešto što nam je bio krajnji cilj – da hrvatski građani imaju bolju zaštitu. I u Varaždinu želimo podići svijest građana, i onih koji su bolesni i onih koji nisu, da to nije nikakva stigma, da treba tim bolesnicima pomoći, da trebamo dobro okruženje i u obitelji i u cijelom društvu. Željeli bismo, ako se već ne može izliječiti, da bar postane kronična bolest - naglasila je zastupnica u Europskom parlamentu podsjetivši da je borba protiv karcinoma jedan od glavnih stupova Europske pučke stranke u sljedećem petogodišnjem razdoblju.

U nazočnosti saborskog zastupnika HDZ-a Anđelka Stričaka, pomoćnika ministra zdravstva Vilija Beroša, varaždinskog župana Radimira Čačića, gradonačelnika Ivana Čehoka, predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana, sudionike konferencije pozdravio je predsjednik Županijske skupštine Alen Runac. Istaknuo je da su europarlamentarci HDZ-a redovito u Varaždinskoj županiji, kao što je bio i bivši zastupnik, a sada predsjednik Vlade Andrej Plenković.

suica_11.jpg

- Svima vama EU parlamentarcima na tome zahvaljujem, a siguran sam da bi se sa mnom složili i brojni građani naše županije koji su svoj glas dali upravo vama kako bi nas predstavljali u EU parlamentu. U ime svih žitelja Varaždinske županije pozivam vas da s takvom praksom nastavite i ubuduće jer ova županija ima dosta toga za reći kada je u pitanju uspješnost u povlačenju EU sredstava. No, može se i bolje, a svaka pomoć u Bruxellesu dobro dođe - poručio je Runac te se osvrnuo na temu konferencije – borbu protiv raka.

suica_5.jpg

- Brojke s kojima je nedavno izašao u javnost naš ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić su zabrinjavajuće. Naime, broj umrlih od zloćudnih bolesti u našoj zemlji je 15 tisuća godišnje. Optimizam i nadu budi činjenica da je struka prepoznala zloćudne bolesti kao jedan od najozbiljnijih problema zbog čega je prije godinu dana okupljen tim vodećih stručnjaka u liječenju i terapiji zloćudnih bolesti. Upravo taj tim u slijedećih će desetak dana izaći s programom kako se boriti, liječiti, ali i prevenirati zloćudne bolesti - rekao je predsjednik Županijske skupštine Runac.

Pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš najavio je donošenje Nacionalnog programa borbe protiv raka, dok je župan Čačić istaknuo da je udio raka u smrtnosti stanovništva Varaždinske županije 26 posto te je zato važna prevencija. Gradonačelnik Čehok je poručio da ćemo najviše učiniti ako osvijestimo važnost, vrijednost i neminovnost prevencije.

suica_3.jpg

Svoja iskustva u liječenju onkoloških bolesti predstavili su ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka Domagoj Eljuga, te potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ivan Ćelić, a o važnosti podizanja svijesti u borbi protiv raka govorili su osnivačica portala i udruge „Nismo same“ Ivana Kalogjera Brkić, predsjednica Mammae Kluba žena liječenih i operiranih na dojci Varaždin Marija Hrašćanec te bivši pacijenti oboljeli od raka.

Označeno u