Do 2021. Varaždin će imati brzinu interneta i do 1 gigabita po sekundi Foto: Martin Novosel

Do 2021. Varaždin će imati brzinu interneta i do 1 gigabita po sekundi

| 2.10.2018. u 15:37h | Objavljeno u Aktualno

Danas je u prostorima 6. mjesnog odbora Varaždina u kvartu Banfica najavljen projekt VaraždiNETz, uvođenje infrastrukture 21. stoljeća – tj. koncept širokopojasnog interneta do svakog domaćinstva u Varaždinu. Taj projekt je dio politike "Smart City", koja predstavlja sveobuhvatni sustav usluga i primjene suvremenih tehnologija, kojima je cilj omogućiti bolji život građana. Projekt i njegovu realizaciju su najavili gradonačelnik Ivan Čehok i njegov zamjenik Zlatan Avar.

- Mi stvaramo jednu infrastrukturu bez koje ultrabrzi internet nije mogući, a samim time nije moguće razviti sve one sadržaje koji su potrebni pametnom gradu. U pravom smislu te riječi, pametni grad je grad u kojem će građani moći biti međusobno povezani u mrežu koja će biti otvorena za sve građane Varaždina, javno dostupna i u kojoj će oni moći svoje sadržaje koristiti kao javno dobro. U zemljama koje su to uvele, poput skandinavskih i baltičkih, BDP je odmah porastao - rekao je Čehok.

Specifično, najveći dio posla ovog projekta je uvođenje tzv. svjetlovodne distribucijske mreže (optički kablovi) na cijelo područje grada Varaždina čime bi brzina interneta u gradu narasla i do 1 gigabita po sekundi što je tzv. ultra brzi internet. Sama izgradnja mreže građane ne bi koštala ništa, a isto tako će im biti omogućeno odabrati da li se žele priključiti na tu novu mrežu ili ostati na staroj trebala bi se dovršiti na području cijelog grada do 2021. godine.

- Mi ćemo angažirati studente da s anketnim listićem dođu kod svakog korisnika, objasne o čemu se radi i što time dobivaju. Nakon dobivene suglasnosti ćemo krenuti u radove tako da svatko tko želi od građana mu možemo staviti i ovaj optički priključak i to sve bez ikakvog troška za samog korisnika mreže - objasnio je Avar.

Bit će to otvorena mreža koja podrazumijeva korištenje mreže svim operaterima usluge (T-Com, Iskon itd) pod istim uvjetima, a trebala bi isto tako privući poduzetništvo u ICT sektoru. Do kraja godine se planira na taj način spojiti oko 220 kućanstva i oko 630 stanova u stambenim zgradama na području Banfice gdje su već krenuli radovi instalacije svjetlovodne distribucijske mreže.