VI. OŠ Varaždin Foto: VV arhiva

Do 10. prosinca prikupljaju se prijedlozi o mreži osnovnih škola u Varaždinu

I.D./Varaždinske vijesti | 10.11.2017. u 17:10h | Objavljeno u Aktualno

U razdoblju od 10. studenog do 10. prosinca provodi se savjetovanje s javnošću povodom donošenja "Prijedloga mreže osnovnih škola za područje Grada Varaždina". Cilj provođenja savjetovanja je upoznavanje javnosti s novim Prijedlogom mreže osnovnih škola za područje Grada Varaždina te prikupljanje mišljenja, primjedbi i prijedloga, kao i eventualno prihvaćanje zakonitih i stručno utemeljenih mišljenja, primjedbi i prijedloga.

Materijali  i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sam Nacrt prijedloga, nalaze se na internetskim stranicama Grada Varaždina. Građani svoje doprinose javnom savjetovanju mogu dostaviti isključivo putem priloženog obrasca zaključno do 10. prosinca na adresu: Grad Varaždin, Upravni odjel za društvene djelatnosti, P. Preradovića 10, Varaždin, s naznakom "Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Prijedlog mreže osnovnih škola za područje Grada Varaždina", ili na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., također putem obrasca.

Pitanje mreže osnovnih škola i upisnih područja na području grada Varaždina povlači se već nekoliko godina, a opravdanost tog pitanja pokazuje i broj učenika upisanih u prve razrede te broj razrednih odjeljenja. Podaci Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Varaždina pokazuju da se posljednjih šest godina broj prvašića u gradskim osnovnim školama uglavnom "vrti" na istoj razini, no uz velike razlike u broju učenika među pojedinim školama.

Najviše prvašića u školskoj godini 2017./2018. ima 6. OŠ, njih 106, a slijedi 2. OŠ s 85 prvašića, koji su u obje škole raspoređeni u četiri razredna odjeljenja. No, dok 6. OŠ u ovoj školskoj godini ima gotovo četiri puta više prvašića od, primjerice, 5.OŠ, broj razrednih odjeljenja pokazuje i velike razlike u broju učenika po razredu. Tako 6.OŠ ima prosječno 26,5 prvašića po razredu, dok 5. OŠ ima po 14 prvašića u dva razredna odjeljenja, slično kao i 7. OŠ s ukupno 29 prvašića u dva razredna odjeljenja.

Posljednjih je godina, zbog demografskih promjena, kao i izgradnje stambenih objekata, došlo do pojačanog pritiska upisa djece u 6. OŠ Varaždin. Od projekta dogradnje 6. OŠ odustalo se zbog nedostatka sredstava u proračunu, a iz Grada su već ranije najavili da će velikom pritisku na 6. OŠ doskočiti racionalizacijom i raspodjelom mreže škola.