DEŽURSTVO SPOTICANJA Jesu li u Ivancu problem uvjeti za pacijente ili - visina naknade za dežurstvo? Foto: Grad Ivanec / ilustracija

DEŽURSTVO SPOTICANJA Jesu li u Ivancu problem uvjeti za pacijente ili - visina naknade za dežurstvo?

| 8.7.2019. u 17:33h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon što je 22. lipnja u Ivancu s radom počeo punkt posebnog dežurstva opće/obiteljske medicine Doma zdravlja Varaždinske županije, u ime liječnika obiteljske medicine Varaždinske županije reagirali su iz varaždinskih podružnica Hrvatske udružbe obiteljske medicine (HUOM) i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), koji otvaranje punkta smatraju - izigravanjem dogovorenog.

Kako smo već ranije pisali, obiteljski liječnici iz ovih udruženja smatraju kako nisu zadovoljeni svi uvjeti za zbrinjavanje pacijenata na tom punktu.

>> Obiteljski liječnici zabrinuti: "U Ivancu nisu zadovoljeni svi uvjeti za zbrinjavanje pacijenata"

S druge strane, iz Županije ističu da su na punktu posebnog dežurstva u Ivancu zadovoljeni svi propisani uvjeti za zbrinjavanje pacijenata, za što su pribavljena potrebna mišljenja i odobrenja Ministarstva zdravstva, HZZO-a i Hrvatske liječničke komore.

Napominju da je Dom zdravlja završio unutarnje preuređenje i adaptaciju prostora te s Gradom Ivancem zaključio Sporazum o sufinanciranju opremanja punkta, koji je smješten na prvom katu zgrade Doma zdravlja u Ivancu. U opremanje prostora uloženo je 148.566 kuna, od čega je Grad Ivanec donirao 115.000 kuna, a ostatak je osigurao županijski Dom zdravlja.

- Teško je vjerovati da liječnici iz HUOM-a i KoHOM-a nisu upoznati s Pravilnikom o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti, jer propisane uvjete moraju zadovoljavati prostori u kojima su smještene i njihove ordinacije. Naime, rad punkta posebnog dežurstva se organizira u vrijeme kada ordinacije opće i obiteljske medicine ne rade, subotama popodne, nedjeljama i blagdanima - napominju iz Županije i dodaju da, sukladno ugovoru sklopljenim s HZZO-om, posebno dežurstvo obavljaju svi liječnici primarne zdravstvene zaštite, dakle liječnici koncesionari te liječnici zaposlenici Doma zdravlja.

- Sukladno ugovoru o koncesiji koji su potpisali sa Županijom, liječnici koncesionari su se obvezali dežurati, a prema utvrđenom rasporedu dežurstvo imaju 1 do 2 puta godišnje. Nitko od liječnika koncesionara koji iznose tvrdnje o neispunjavanju uvjeta još nijednom nije dežurao na punktu u Ivancu, već je dosad dežurstva obavljala ugovorna liječnica Doma zdravlja. Stoga nije jasno na temelju čega se iznose tvrdnje da nisu zadovoljeni uvjeti, posebice zato što su dobivena sva rješenja nadležnih tijela te je sva oprema nova i nabavljena prema važećem Pravilniku - ističu iz Županije, uz napomenu da posebno dežurstvo nije predviđeno za hitne slučajeve te da je otvaranjem punkta stanovnicima Ivanca i okolice omogućena kontinuirana i sveobuhvatna zdravstvena zaštita.

Što se tiče prijedloga koje spominju iz HUOM-a i KoHOM-a, iz Županije navode da su obiteljski liječnici u travnju ove godine uputili Pismo namjere Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo.

- Naveli su da je stručno opravdan jedan punkt posebnog dežurstva za cijelu županiju te da “nisu postigli suglasje s Domom zdravlja glede sadržaja o provedbi posebnog dežurstva”. Konkretno su predložili da se pokrene usuglašavanje ugovora za rad koncesionara obiteljske medicine u posebnom dežurstvu, zatim da se “Varaždinska županija suzdrži, čak i usprotivi donošenju odluka o funkcionalnoj integraciji ili drugih oblika organizacije rada koji bi interferirali s kompetencijama pojedinih struka”, te su ujedno predložili pokretanje redovitih sastanaka na kojima bi se rješavali problemi zdravstvene zaštite u županiji. Pismo namjere su potpisali i liječnici koji nisu obiteljski liječnici, slijedom čega nemaju obavezu dežurati na punktu i nikada nisu bili ni utvrđeni na rasporedu - kažu iz Županije, uz napomenu da se prijedlog ugovora koji su liječnici tada dostavili od prijedloga Doma zdravlja razlikuje samo - u financijskim iznosima.

O kakvim je iznosima riječ i kako još iz Županije komentiraju navode obiteljskih liječnika, ali i na što su još ukazali iz ivanečke gradske uprave, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...