Davor Patafta: Ne može me se preplašiti ni ucjenjivati

Varaždinske vijesti | 6.6.2017. u 08:20h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Na priopćenje Vlade Vlašića reagirao je Davor Patafa, a njegovo prioćenje prenosimo u cijelosti.

- Uprava i Nadzorni odbor Varkoma ni jednom rečenicom ne demantiraju moje navode o oročavanju sredstava koja su građani uplatili za vodu i odvodnju. Sporan im je samo iznos za koji tvrde da iznosi 21 milijun kuna, a ne kako ja navodim oko 40 milijuna kuna. Zbog istine treba reći da se u računovodstvu presjek stanja financija neke tvrtke uzima na temelju godišnjeg ili kvartalnog izvješća. A podatak koji sam ja iznio može se pročitati baš u takvim dokumentima Varkoma. Osim toga, u priopćenju se ne navodi zbroj svih stanja sredstava na računu koja Varkom ima, već se izdvaja samo trenutno stanje dijela oročenih sredstava.

Reakciju Uprave i Nadzornog odbora Varkoma jedino se može tumačiti kao izrazito nervozan istup u javnosti u trenutku kada je jasno da takva Uprava, pa ni Nadzorni odbor neće imati podršku nove gradske vlasti. Direktor Vlašić očito želi spasiti svoj menadžerski ugovor i otpremninu iako u proteklom razdoblju tvrtku nije vodio odgovorno ni profesionalno. Te navode potvrđuje šest propalih natječaja za aglomeraciju, kriva koncesija za balirani otpad pri čemu je već do sada nastala šteta za Grad u visini od 40 milijuna kuna, a ima još niz primjera neučinkovitog upravljanja društvom Varkom na štetu građana i uz uhljebljivanje rođačkih i stranačkih podobnika.

U takvoj situaciji zbunjujuće je građanima što radi Nadzorni odbor Varkoma, koji je podržavao sve poteze i postupke dokazano nesposobnog direktora Vlade Vlašića, te jednako tako snosi odgovornost za stanje u ovoj gradskoj tvrtki.
Kao gradski vijećnik ću uvijek ukazivati na nepravilnosti u gradskim tvrtkama gdje se okreće znatno veći novac od gradskog proračuna, unatoč tome što će mnogi i mene napadati, baš kao što to čine Uprava i Nadzorni odbor Varkoma. No, ja ću i dalje iznositi sve činjenice i informacije, jer me se ne može preplašiti ni ucjenjivati ničime.

Zbog toga ni gospodin Vlašić ni Nadzorni odbor Varkoma ne mogu se postavljati u ulogu suda. Postupak oko MBO-a traje već sedam godina i nije došao ni do prvostupanjske presude, što mi je osobno vrlo žao, jer bi mnoge stvari već postale jasne.
Odnose će rasplesti sudovi

Ovako, mnogi su se zapetljali u konstrukcije u kojima su gospodin Vlašić i bivši gradonačelnik Habuš pravi – profesionalci.
Uostalom, sada su predlagali otkup postrojenja MBO, a kada su trebali isporučivati otad u to postrojenje i za to IMALI predujam od osam milijuna kuna, blokirali su isporuku i time nanijeli novu štetu građanima.

I još jedna informacija za očito nedovoljno informirane dosadašnje članove Uprave i Nadzornog odbora Varkoma: od 2011. godine osobno više nisam u Upravi bivšeg T7 VIS-a, a MBO postrojenje 2014. prodano je CIOS grupi.

Kako su Vlašić, Habuš i ostali rješavali koncesiju za zbrinjavanje otpada dokazuje i tužba protiv grada Varaždina u iznosu od 80 milijuna kuna od strane CIOS-a kao koncesionara.

Sve te odnose, koje su zapetljali Vlašić, Habuš i njihov odvjetnik Petrić, prije ili kasnije će raspetljati sudovi u Varaždinu i Zagrebu.
Do tada umjesto njih nitko ne može donositi pravovaljane i utemeljene presude, a najmanje je to pozvan činiti gospodin Vlašić.

Na kraju ističem kako sam još prije mjesec dana javno rekao da ću kao gradski vijećnik odgovorno informirati sve institucije u gradu o saznanjima koja će mi biti poznata, ali ni na koji način neću sudjelovati u donošenju odluka u predmetima vezanim uz poslove u kojima sam u prošlosti sudjelovao. Uvjeren sam da će buduće odluke Gradskog vijeća biti mnogo korisnije za građane Varaždina nego odluke koje je donosio prošli saziv na čelu s dokazano nesposobnim gradonačelnikom Habušem i jednako takvim direktorom Varkoma Vladom Vlašićem.

Označeno u