Najavljen je Dan plavog irisa, koji će se održati 27. svibnja Foto: Varaždinska županija

Dan plavog irisa 27. svibnja u Varaždinu: Porast smrtnosti od raka debelog crijeva

I.D./Varaždinske vijesti | 23.5.2017. u 08:18h | Objavljeno u Aktualno

Prevencija i rano otkrivanje raka debelog crijeva te unaprjeđenje kvalitete života osoba oboljelih od raka debelog crijeva bile su teme sastanka u Županijskoj palači, kojem su prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Ruža Jelovac, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Krunoslav Kovačić i njegova zamjenica dr. Irena Stipešević Rakamarić te županijska koordinatorica za program ranog otkrivanja raka debelog crijeva dr. Ljiljana Plačko. U ime udruge ILCO sudjelovali su članovi predsjedništva udruge Milorad Vasilić i Stjepan Vuk.

Ruža Jelovac naglasila je da su prevencija i rano otkrivanje raka debelog crijeva jedan od šest županijskih prioriteta na području zdravstvene zaštite te da Županija na tom području podupire aktivnosti ZZJZ-a i Udruge ILCO. Ravnatelj ZZJZ-a Krunoslav Kovačić je najavio javnozdravstvenu akciju povodom Svjetskog dana borbe protiv raka debelog crijeva - Dana plavog irisa, koji se održava svake godine posljednje subote u svibnju s ciljem podizanja javnozdravstvene svijesti stanovništva o raku debelog crijeva i mogućnostima njegove prevencije. Tako će se u subotu 27. svibnja, u organizaciji udruge ILCO i ZZJZ-a, održati javnozdravstvena akcija podjele promotivnih materijala i savjetovanja građanstva na štandu ispred županijske palače na Franjevačkom trgu od 10 do 13 sati.

Dr. Ljiljana Plačko istaknula je da je rak debelog crijeva važan uzrok pobolijevanja i smrtnosti u Varaždinskoj županiji te da su stope incidencije i smrtnosti od ovog raka u porastu unatrag desetak godina. U 2014. godini u Varaždinskoj su županiji bila 132 nova slučaja, a umrlo je 100 osoba.

- Zbog visoke smrtnosti ovog raka potrebno je rak otkriti u što ranijoj fazi pa se već deset godina u Varaždinskoj županiji provodi i nacionalni probir. Pozivi za sudjelovanje se šalju svim osobama starijim od 50 i mlađim od 75 godina, nakon čega se onima koji dostave potvrdan odgovor šalje i testni pribor na skriveno kvarenje u stolici. Svi oni kojima je test na okultno krvarenje pozitivan, šalju se na kolonoskopiju. Cilj kolonoskopskog pregleda nije samo otkriti rak već i predmaligne tvorbe kao što su adenomatozni polipi i tretirati ih preventivno. Odaziv u ovom programu je 26 posto za Varaždinsku županiju, što je u okvirima nacionalnog prosjeka. Pozivi se šalju svake dvije godine, a u tijeku je treći ciklus pozivanja - pojasnila je dr. Plačko.

Dr. Irena Stipešević Rakamarić je govorila o raku debelog crijeva i ulozi životnog stila u njegovoj prevenciji.

- Rak debelog i završnog crijeva (kolona rektosigmoidnog prijelaza i rektuma) nastaje nekontroliranim rastom genetički promijenjenih ili oštećenih stanica u debelom crijevu, rektumu i crvuljku. Nevidljiv je i tihi ubojica. Mnogi koji imaju početne oblike te bolesti nemaju nikakve smetnje jer se bolest dugo razvija bez očitih znakova. Zato je prva linija prevencije rano otkrivanje kroz probir ili skrining među naizgled zdravim osobama ciljane dobi. Rizik od razvoja RDC  znatno raste nakon 40. godine, a 90 posto svih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina. Svaka osoba starija od 50 godina nosi prosječni rizik od 5 posto da će do 74. godina razviti, odnosno 2,5 posto da će i umrijeti od raka debelog crijeva - kazala je dr. Stipešević Rakamarić i napomenula da neki čimbenici koji proizlaze iz životnog stila povisuju taj rizik, kao i naslijeđe – osobna, odnosno obiteljska anamneza kolorektalnog raka i /ili polipa te osobna anamneza upalne bolesti crijeva (ulcerozni kolitis i Chronova bolest).

Treba naglasiti čimbenike životnog stila u odnosu na utjecaj naslijeđa jer 75 posto svih oboljelih ipak nema rak debelog crijeva u obitelji, a 90 posto svih oboljelih stariji su od 50 godina.

Životni stil koji značajno smanjuje rizik od raka debelog crijeva (ove preporuke mahom vrijede i za oboljele):
- Konzumirati 5 porcija voća i isto toliko povrća dnevno, osobito zelenog lisnatog,
- Redovito hodati i baviti se tjelovježbom
- Ako se radi sjedeći, svakih pola sata ustati i napraviti nekoliko koraka ili vježbi
- Piti 6-8 čaša vode dnevno
- Izbjegavati slatkiše i slatka pića
- Izbjegavati u potpunosti mesne prerađevine (jesti krto meso, više bijelog nego crvenog i ne na dnevnoj osnovi)
- Ne pušiti
- Maksimalno reducirati alkoholna pića
- Odazvati se na poziv u nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva
- Nadomjesci prehrani odnosno hrana koja obiluje: Vitamin D, selen, kalcij, folna kiselina.

Predstavnici udruge ILCO predstavili su svoje aktivnosti i suradnju s drugim ILCO društvima u zemlji i inozemstvu. Udruga svakodnevno pruža psihološku pomoć novooboljelima, provodi edukaciju članova o stoma-pomagalima, organizira javne tribine i predavanja o prevenciji i liječenju raka debelog crijeva, organizira duhovnu obnovu i rehabilitaciju novo-operiranih članova i brojne izlete, druženja i društveno koristan rad. Udruga već tradicionalno organizira obilježavanje Dana plavog irisa u suradnji s OB Varaždin i ZZJZ.

Više o ovoj akciji, Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva i njegovoj prevenciji te aktivnostima udruge ILCO, dostupno je na internetskoj stranici Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.