Dan izbora sve bliže: u ponoć počinje izborna šutnja

V.V. | 19.5.2017. u 21:18h | Objavljeno u Aktualno

Izborna promidžba počinje danom objave zbirnih lista, a prestaje 24 sata prije dana održavanja izbora. To znači da noćas u ponoć počinje izborna šutnja koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju u 19 sati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjuje se javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

U Županijskom izbornom povjerenstvu pitali smo podrazumijeva li izborna šutnja i micanje svih sponzoriranih članaka s mrežnih stranica informativnih portala.

- Mišljenja smo da bi na dan izborne šutnje bilo potrebno maknuti  sve ono što se sadržajno može označiti kao promidžbeni materijal, pa tako i video uratke i tekstove sudionika izborne promidžbe - odgovorio nam je Igor Pavlic, potpredsjednik ŽIP-a Varaždinske županije.