D. Habijan: Isti koji prozivaju radi povećanja komunalne naknade imaju amneziju po pitanju razloga

Varaždinske vijesti | 23.11.2018. u 17:40h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik varaždinskog HDZ-a i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina, Damir Habijan također je komentirao Nacrt odluke o povećanju vrijednosti boda komunalne naknade o čemu će se u ponedjeljak raspravljati na sjednici Gradskog vijeća i zbog čega su također danas predstavnici varaždinskog SDP-a sazvali konferenciju i istaknuli da, zapravo, nema nikakve podloge za povećanjem i poskupljenjem.

- Isti koji danas prozivaju aktualnu vlast radi ovog prijedloga povećanja vrijednosti boda za obračun komunalne naknade imaju amneziju po pitanju razloga - ističe šef gradskog HDZ-a i predsjednik varaždinskog GV te smatra da ako se želi zadržati razina ulaganja i investirati u daljnju rekonstrukciju mnogobrojnih ulica, bez povećanja komunalne naknade to neće biti moguće.

- Aktualna gradska vlast u narednih tri godine (dakle u razdoblju od 2019-2012) planira rekonstruirati 50-tak gradskih ulica. Ono što je bitno naglasiti da će se rekonstrukcija provoditi po modelu „dig once“, dakle, da se jednom kada se ulica raskopa istovremeno riješi sanacija vodovodnih cijevi, mjeren komore, hidranti, šahtovi, slivnici, plinska mreža, provede optička mreža, popravi odnosno sanira rubnik, po potrebi izgradi rubnik, horizontalna signalizacija i tako dalje. Dakle, umjesto da se kao do sada jedna ulica tri puta prekopa u dvije godine, izvodit će se rekonstrukcija ulica tako da se jednom iskopa, izvedu svi potrebni radovi, polože kabeli, cijevi, asfaltira - kaže Habijan i naglašava da je riječ o 50-tak ulica na području cijelog grada.

- Tako je u 2019. godini planirana rekonstrukcija Trga Slobode, Anine ulice, Istarske ulice, Mihovila Pavleka Miškine, Milčetićeve ulice, Trakošćanske ulice, Kumičićeve, Labinske, Ljube Babića, Ljudevita Gaja (Poljana), Ulice Vrtni Prolaz (Poljana) i Varaždinske od 45 do 60 u Poljani, Plitvičke ulice u Donjem Kućanu, te nogostup u Ludbreškoj, Dravskoj do spajanja s Ludbreškom. U 2020. godini planiramo rekonstrukciju Vatroslava Lisinskog, Vilka Novaka (odvojak od kipa Sv. Ane do raskrižja s Koblenzovom, Slavenske ulice, Supilove ulica, Antuna Vramca (nogostup s desne strane), Ive Vojnovića, Bosanske ulice, Ruđera Boškovića (nogostup), Koprivnička (nogostup), Mirka Kolarića (nogostup), Ulica Tina Ujevića i Plitvičke u Gojancu, Stjepana Lazara Šarca u Poljani, Zelengajske u Donjem Kućanu. U 2021 godini Pavlinske od Trga kralja Zvonimira do Šenoine, Ulica Ive Mikaca, Ive Seljana,Franje Račkog i spoj s Hallerovom alejom, Plitvičke ulice u Gojancu, Vrtne ulice u Donjem Kućanu - nabraja Habijan.

Dodaje da treba imati u vidu da se u proteklom mandatu nije ulagalo u rekonstrukciju ulica, te je u proteklih šest godina obnovljeno manje kilometara ulica nego samo ove godine.

- Bez povećanje vrijednosti boda za obračun komunalne naknade s 0,40 na 0,50 kuna po metru kvadratnom to neće biti moguće. Drugim riječima govorimo o 6 kuna po m2 godišnje, a što je istovjetno s Pulom i Novim Marofom. U Rijeci iznosi 15,24, u Koprivnici 7,56, Velika Gorica 7,6, Zagreb 10,44, Bjelovar jedino ima nešto manju vrijednost boda i iznosi 5,76 kuna po m2 - ukazuje Habijan.

- Nažalost, Grad Varaždin sam je, vlastitim sredstvima gradio i održavao komunalnu infrastrukturu, te je  dostigao zavidan nivo. Druge sredine danas koriste različite fondove europske unije, koji našem gradu, „zahvaljujući“ bivšim SDP-ovim Vladama nisu na raspolaganju. Naime, u procesu pregovaranja, okvir koji je SDP usvojio Grad Varaždin spada u prerazvijenu sredinu, te u startu prilikom apliciranja na EU fondove ostvaruje manji broj bodova od sredina koje su manje razvijene, ali puno uspješnije privlače novac iz EU fondova. Drugo, upravo u vrijem SDP-ove vlade, i u vrijeme kada su HNS i SDP vodili grad, donijeta je odluka o urbanim aglomeracijama koja je onemogućila Varaždin da se naš grad javlja na predmetne natječaje, odnosno koristi navedene fondove obzirom da je kriterij 50.000 stanovnika, a znamo da naš grad ima oko 47.000. Tada su gospoda iz SDP-a i HNS-a koji su imali vertikalu bili tiho, nisu reagirali, a praktično su zatvorili vrata bilo kakvom korištenju novaca iz predmetnih fondova do 2021. godine. Ukratko, kriminalan propust bivše vlasti, nepravda SDP-ove vlade prema Varaždinu i to Varaždinke i Varaždinci moraju znati. Upravo zbog toga, već sad u ovom trenutku razgovaramo s nadležnim ministrima, pogotovo ministricom Žalac oko priprema mnogobrojnih projekata kako bi bili spremni za sljedeće proračunsko razbolje. Nažalost veliki broj projekata je gotov, ali ih nemamo gdje prijaviti - govori Habijan.

- Čak i s tim povećanjem, iznos komunalne naknade u Varaždinu je među najnižima u Republici Hrvatskoj i na kraju želim vrlo jasno reći kako je riječ o strogo namjenskim sredstvima, te će se ista utrošiti isključivo na komunalnu infrastrukturu, među ostalim upravo na rekonstrukciju svih gore navedenih ulica - zaključuje Habijan.

čak i s tim povećanjem, iznos komunalne naknade u Varaždinu je među najnižima u Republici Hrvatskoj.

Označeno u