Četiri liječnika varaždinske bolnice na korištenje dobili stanove u Hrašćici

Varaždinske vijesti | 16.11.2018. u 11:33h | Objavljeno u Aktualno

Četiri liječnika iz Opće bolnice Varaždin na korištenje su dobili stanove u Ulici Vjekoslava Cerovečkog 13 u Varaždinu, za koje će podmirivati samo trećinu najma, dok će po jednu trećinu plaćati Varaždinska županija i Grad Varaždin.

Sporazum o financiranju najma stanova za liječnike Opće bolnice Varaždin potpisali su u petak, 16. studenoga 2018. godine, zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, ravnatelj Gradskih stanova Zoran Svetec i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

Riječ je o jednoj od mjera za unapređivanje uvjeta života medicinskih stručnjaka s ciljem njihova ostanka u Općoj bolnici Varaždin, ali i dolaska novih liječnika.

- Nadali smo se da će omogućavanje korištenja stanova privući liječnike i to se pokazalo točnim. U dva od četiri stana će biti smješteni novi djelatnici koji su došli u Opću bolnicu Varaždin, a koji su upravo zbog ove mjere prepoznali Varaždin kao mjesto u koje se isplati doći živjeti i raditi. Upravno vijeće Bolnice usvojilo je strategiju zadržavanja liječnika, jer je prepoznata važnost različitih mjera na kojima treba raditi kako bi se unaprijedila kvaliteta života i rada liječnika. Zahvaljujem kompletnoj lokalnoj zajednici koja je prepoznala problematiku i uključila se aktivno u njezino rješavanje. Konačan rezultat je današnje potpisivanje sporazuma zahvaljujući čemu će četiri liječnika naše bolnice imati osiguran smještaj pod povoljnijim uvjetima - izjavio je ravnatelj Kudelić.

Jedan od liječnika koji će koristiti stanove u Hrašćici, internist Davor Vojnović, dr. med., kazao je kako je ova mjera donijela prevagu da se sa cijelom obitelji preseli iz Jajaca u Varaždin i karijeru nastavi u Općoj bolnici Varaždin.

- Ova mjera, odnosno dobivanje stana u najam po ovako pogodnim uvjetima, u nizu argumenata, donijela je prevagu za dolazak u Varaždin i Opću bolnicu Varaždin. U jednom trenutku u obitelji smo razmišljali o odlasku u inozemstvo, no donijeli smo odluku da ostanemo u Hrvatskoj odnosno da dođemo u Varaždin - kazao je Vojnović koji je kao jedan od argumenata naveo i činjenicu da je Opća bolnica Varaždin najveća županijska bolnica u Hrvatskoj kao i planove njenog menadžmenta da usluge bolnice podigne na visoku razinu. Drži da Bolnica pruža odlične mogućnosti edukacije, stjecanja iskustva i napredovanje.

Varaždinska županija trenutno u zdravstvu provodi investicije za poboljšanje uvjeta rada vrijedne više od 430 milijuna kuna, no svjesni su da bez stručnjaka to gubi svoj smisao, istaknuo je zamjenik župana Vugrin.

- Ulaganje u ljude je ključno. Moramo biti iskreni i reći da ovaj sporazum predstavlja simboličan iskorak, jer govorimo o četiri liječnika i godišnjem izdvajanju od oko 28.000 kuna. To je jako važno, no nužno je ići korak dalje i obuhvatiti što veći broj zdravstvenih djelatnika. Jedan od koraka koji Županija već provodi je financiranje troškova poslijediplomskih studija, za što smo u županijskom proračunu za ovu godinu osigurali 420.000 kuna. Predložili smo Gradu Varaždinu da se na jednaki način priključi i vjerujemo da će osigurati sredstva u proračunu za 2019. godinu. Međutim, najviše liječnika, ali i drugih zdravstvenih djelatnika će biti obuhvaćeno inicijativom za subvencioniranje kamata na stambene kredite - napomenuo je Vugrin.

Trenutno postoje kreditne linije za stambeno zbrinjavanje liječnika s kamatnim stopama od 3,3 do 3,5 posto, no Županija privodi kraju pregovore s bankarskim sektorom.

- Time bi se omogućila još niža kamata. Cilj je da korisnici kredita ne plaćaju kamatu veću od 2 posto, pri čemu će razliku iznad 2 posto subvencionirati Županija. Ne radi se samo o novim stambenim kreditima, nego i o refinanciranju postojećih, a korisnici bi bili svi visokoobrazovani zdravstveni djelatnici Opće bolnice Varaždin i Specijalne bolnice Varaždinske Toplice. Čak postoji mogućnost da se ovom mjerom obuhvate i zdravstveni djelatnici s višom stručnom spremom, a vjerujemo da ćemo već početkom iduće godine moći ponuditi takvu kamatu - najavio je Vugrin.

Gradonačelnik Čehok je prilikom potpisivanja Sporazuma naglasio da na isti način rade i bogate europske države te da grad u pripremi ima još stanova.

- Još četiri stana kroz nekoliko mjeseci mogu se staviti na raspolaganje bolnici. Riječ je o udobnim i komfornim stanovima koji predstavljaju visoku kvalitetu stanovanja - kazao je Čehok te zaključio da je grad otvoren za daljnju suradnju.