Cestica s partnerima iz Njemačke, Slovenije i Srbije u EU projektu od 82.500 eura

M.P./Varaždinske vijesti | 17.9.2016. u 15:01h | Objavljeno u Aktualno

Predstavnici Općine Cestica, kao nositelja projekta, danas su s partnerima na EU projektu "ACT IN - ACTive Communities for Inclusion" iz njemačke općine Heiningen, srbijanske općine Ruma, slovenske općine Cirkulane te s predstavnicima Varaždinske županije i Autonomnim centrom Čakovec potpisali sporazum o daljnjoj suradnji između projektnih partnera.

Projekt "ACT IN", ukupne vrijednosti 82.500 eura, započeo je 1. srpnja prošle godine, a završava 30. rujna ove godine. Glavni su ciljevi bili unaprjeđenje društvenog angažmana na provedbi politika i mjera EU usmjerenih na prava osoba s poteškoćama, a partneri su potpisivanjem sporazuma dogovorili nastavak suradnje na rješavanju problema ili pronalaženju najboljih rješenja.

- Iz općine Cestica u projektu su sudjelovali Dom Novi Život, Dom Matija, Dom sv. Ana te Dječji vrtić Zeko i Osnovna škola Cestica, a njime su se pokušala razmijeniti iskustva u odnosu s osobama posebnih potreba te starijima i nemoćnima. Zadovoljni smo viđenim u Njemačkoj, Sloveniji i Srbiji i vjerujem da će ustanove s našeg područja doći do novih saznanja kako podignuti kvalitetu odnosa kako samih ustanova prema njima, tako i cijele zajednice - naglasio je načelnik Mirko Korotaj.

Zahvaljujući projektu, dodaje, na području čitave općine stvorena je sinergija između mještana i osoba s posebnim potrebama kroz obilježavanje blagdana i međusobnog posjećivanja, a u tome najviše prednjače udruge, naročito KUD-ovci.

activ 3

Zamjenik župan Alen Kišić zadovoljan je što je Općina Cestica uspjela privući sredstva kroz još jedan EU projekt.

- Kada govorimo o EU fondovima, najčešće mislimo na financiranje velikih infrastrukturnih projekata, no pokazuje se da se i ovakvim manjim projektima na dnevnoj bazi može poboljšati kvaliteta življenja, u ovom slučaju u općini Cestica. Projekt je važan i zbog činjenice što je fokusiran na osobe s invaliditetom kojih je u našoj županiji više od 20.000 osoba. Na poboljšanju njihova života rade pretežno udruge, no kada se uključi lokalna zajednica kao ovdje općina i županija, to je dodana vrijednost jer se mogu dobiti konkretna poboljšanja za život - poručio je Kišić.

Janez Jurgec, načelnik općine Cirkulane, zadovoljan je što su među partnerima razmijenjena pozitivna iskustva, dok je Bojana Lanc iz općine Ruma naglasila da im mnogo znači što su ostale zemlje članice EU jer su u njima vidjeli primjere dobre prakse i dobili ideje za nove projekte.

activ 1