Čehok: "Uklonite govor mržnje i uvrede sa svoje FB grupe, pa ću izjavu potpisati"

IHR/Varaždinske vijesti | 19.1.2019. u 11:51h | Objavljeno u Aktualno

- Rekao sam im da ću odmah potpisati izjavu oko FB grupa u onom trenutku kad njihova FB grupa ukloni sve uvredljive sadržaje i govor mržnje. I to je sve. Niti sam odbijao što potpisati, niti sam odbijao tu izjavu. Nije točno da sam tražio da se odreknu grupe. Rekao sam da smatram da u javnoj komunikaciji nijedna grupa ne smije pisati da Čehoku i Skrozi treba polomiti noge ili im smeće treba istovariti u Vijećnicu. To nije grupa s kojom želim imati bilo kakav odnos, čak ni čitati ne želim - komentirao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok navode iz priopćenja koje je jučer nakon sastanka stiglo od predstavnika FB grupe "Varaždinsko smeće", a prema kojima nije htio potpisati izjavu kojom se potvrđuje da nije sudjelovao u uvredljivim diskusijama skriveni iza anonimnih FB profila.

Potvrdio je da su predstavnici građana predali dokument u kojem su sažeta sva pitanja i prijedlozi građana iznijeti u FB grupi tijekom prošlog tjedna..

- Umjesto da razgovaramo, oni su rekli da su došli na sastanak predati dokument. Rekao sam im da onda nema smisla ovako započinjati raspravu jer dokument se može poslati poštom ili se može urudžbirati i da zbog toga nisu ni trebali dolaziti. Prelistao sam dokument te sam im rekao da ću na pitanja koja se tiču Grada odmah odgovoriti, a da odgovore na pitanja koja se tiču Čistoće moraju potražiti u toj tvrtki. Ono što mogu učiniti je zamoliti Skrozu da ih primi i u tom sam kontekstu sam rekao da nisam siguran da bi se Skroza odazvao jer je na Facebook grupi objavljeno niz uvreda i kleveta na njegov račun. I Habijan im je objasnio da prema Zakonu o trgovačkim društvima, trgovačko društvo ima Upravu i Nadzorni odbor, te da Grad ima 51 posto vlasništva. No, ja ne mogu čovjeku narediti ništa. Oni su na to počeli govoriti o nekim svojim viđenjima stvari, na što smo im rekli da mi od njih očekujemo prijedloge, a nikakav prijedlog nisu dali. Samo su ponavljali pitanja poput „Zašto je Čistoća potrošila 240.000 kuna za prezentacije?" Što bismo trebali, pitati ih da li su nekom vatrogasnom društvu dali 5000 kuna? To je suludo. Rekli smo im da imaju javno savjetovanje i neka se jave sa svojim prijedlozima. Zbog toga što oni lažu, objavit ćemo Zapisnik sa sastanka – poručio je Čehok.

Podsjećamo, gradonačelnik Čehok, predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan i direktor Varkoma Željko Bunić razgovarali su jučer s predstavnicima grupe građana koji su na društvenim mrežama te na nedavnom prosvjedu zatražili odgovore na pitanja o zbrinjavanju smeća u Varaždinu. Na sastanku su bili Damir Šilec, Matija Mikac i Hrvoje Petrić.